IDEJE ZA VRT

Lijepe i korisne: Ovo su jestive biljke s neodoljivim cvjetovima koje će biti ukras svakom vrtu

22.03.2022 u 13:23

Bionic
Reading

Ako ste se i vi tijekom globalne pandemije zaljubili u vrtlarstvo, onda će vam se svidjeti ideja da u svome vrtu posadite lijepe i korisne biljke koje su jestive

Zar nije genijalno u vlastitom dvorištu uzgojiti vrste povrća koje izgledaju vrlo dekorativno? Osim što se mogu pohvaliti predivnim cvjetovima i mirisom, to će vam zdravo povrće dobro doći i za pripremu ukusnih i nutrijentima bogatih obroka.

Zvuči kao savršeno rješenje za vrtlare koji u dvorištu nemaju puno prostora, a evo koje vrlo korisno i lijepo povrće možete uzgojiti:

Artičoke

Artičoke su prekrasne biljke koje svaki vrt učiniti ljepšim, čak i ako ih ne volite konzumirati. Odlikuje ih bodljikavo lišće i veliki cvjetovi u efektnim nijansama ljubičaste ili ružičaste.

Grah

Osim što je vrlo hranjiva namirnica, grah ima prelijepe cvjetove koji izgledaju vrlo dekorativno i lijepo. Idealna temperature u fazi pupanja i cvatnje biljke bila bi između 20 i 25 celzijusa. Grahu u vrijeme cvatnje najviše odgovaraju temperature do 30°C, pa sve što je iznad, može uništiti cvjetove i utjecati na to da mahune zakržljaju. Zbog toga je bitno umanjiti negativan utjecaj visokih temperatura i to tako što ćete osigurati redovito zalijevanje tla.

Patlidžan

Patlidžan je visoko vrijedna namirnica koja sadržava vitamin B6, K i C i niacin dok se od minerala mogu naći bakar, mangan, željezo, kalcij, fosfor, magnezij... Dobra je ideja ovu namirnicu upečatljive boje i zanosnih cvjetova posaditi oko cvijeća u vrtu. Duge, tanke sorte, brzo sazrijevaju i čine predivan kontrast ostalom cvijeću u dvorištu. Pripazite i na stupanj vlage tla koji bi trebao biti što veći. Bitno je da temperatura ne bude ispod 20 stupnja Celzijusa jer bi to moglo spriječiti rast.

Luk i češnjak

Luk i češnjak odlikuju se prekrasnim cvjetovima i uljepšat će svaki vrt. Osim toga, vašem će organizmu osigurati vrijedne nutrijente. Luk (lat. Allium cepa), povrće je okruglastog oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica, a ako ga posadite u svojem dvorištu, nećete požaliti zbog prelijepih cvjetova.

Paprika

Možda ne znate, ali mnoge vrste ljutih paprika prodaju se i kao ukrasne biljke. No ni obične, 'slatke' vrste nisu ništa manje oku ugodne zbog prelijepog izgleda te divnih cvjetova i efektnih plodova. Većina plodova paprike budu prvo zeleni, no kada plodovi dosegnu zrelost, možete uživati ​​u duginim bojama od ljubičaste, do crvene, narančaste, žute, pa čak i boje čokolade ili bijele.

Luk vlasac

Vlasac, latinskog imena Allium schoenoprasum otporan je i vrlo jednostavan za uzgajanje pogotovo za početnike. Bez problema ova otporna biljka može prezimiti čak i najhladniju kontinentalnu zimu i to čak u posudama ostavljenim na balkonu ili terasi. Cvijet odlikuje prelijepa ljubičasta boja i možete ga ubrati za konzumiranje u cvijetu ili u pupu.

Začini

Začinske biljke najsigurniji su izbor za 'jestivi' vrt. Peršin, bosiljak, kadulja, origano, majčina dušica, limunska trava, ružmarin, lavanda ili metvica fantastično izgledaju ako ih posadite u vašem dvorištu, a sjajna je stvar kako ćete u svakom trenutku imati svježe mirisne začine za pripremu obroka.