RASKOŠ DETALJA

Bojama naglasite blagdansko ozračje doma

Bionic
Reading

Blagdansko ozračje u domu ne mora se nužno stvarati isključivo borom, nego i nizom detalja koji će međusobnim kombinacijama boja stvarati elegantnu, odmjerenu, svečanu, opuštajuću atmosferu, ovisno o našem ukusu i željama

Određeni ugođaj u prostoru najlakše je postići bojama. Crno-bijele kombinacije izrazito su trendovske, ali na neki način vječne, jer su snažni, apstraktni kontrasti koje stvaraju, oduvijek bili izazov u kreiranju ugođaja u interijeru. Naglasci jedne boje u odnosu na drugu, bitno će utjecati na konačan prostorni doživljaj. Pojačana primjena crne boje preporučljivija je u prostranijim zonama, poput dnevnog boravka, u kojem će fluidnost i prozračnost prostorne cjeline istaknuti crnu kao izrazito elegantnu u dekorativnim detaljima. Ona će unijeti naglaske, koji će kroz dekoracije kreirati blagdansko ozračje.

Nasuprot tome, manji prostori, opterećeniji namještajem i povezivanjem više funkcionalnih zona u jednu cjelinu, nameću potrebu za isticanjem bijele te primjenu crne samo u detaljima. Dominacijom bijele, prostor će se doimati vizualno svjetlijim, a time i prostranijim. Bijeli dekorativni predmeti i aranžmani asociraju na bjelinu snijega i unose svečano ozračje u dom.

Toplina zlatnih i smeđih tonova

Za sve one koji vole tople prostorne ugođaje i profinjenost, trendovi nameću primjenu zlatne i smeđe boje. Svjetlucavi, zlatni odrazi nisu čest odabir za uređenje stambenog prostora i to najčešće zbog nedostatka hrabrosti, jer neumjerena primjena zlatne može graničiti s neukusom. Ipak, preporučujemo da se hrabro upustite u igru smeđe i zlatne, koja može pokazati svu ljepotu ove kombinacije boja.

Preporučujemo zlatnu koristiti u detaljima kao što su jastučići na garniturama za sjedenje, niti protkane u zavjesama i dekorima, okviri ogledala te dekorativni predmeti i aranžmani. Zlatna boja se u diskretnim linijama može pojaviti i na zidovima u obliku dekorativnih traka ili zidnih tapeta. U stilski uređenim stambenim prostorima, prisutnost zlatne može biti naglašenija, jer ih je ona oduvijek nadopunjavala i obogaćivala.

Srebrena i crna uvijek su efektne

Profinjenost prostora, koja se postiže minimalističkim, geometrijskim dizajnom, doći će do punog izražaja u trendovskoj kombinaciji crne i srebrne boje. Efekti srebrnog već su provjereni u različitim stilovima uređenja, ali su osobito izražajni u modernom stilu, koji zbog praktičnosti primjenjuje većina ljudi. Srebrna postaje dominantna kroz komade namještaja i dekoracije. Matirane izvedbe vrlo su efektne, pogotovo kada se u detaljima pojavljuje crna boja kao kontrast. Prisutnost srebrne, koja otvara i naglašava te igra s crnom, koja zatvara i smiruje, stvara elegantne i na osobit način temperamentne prostorne ugođaje.

Hrabro koristite ljubičastu

Osim odmjerenijih kombinacija boja, hrabro su upustite u koketiranje s crvenom, ružičastom ili ljubičastom. Ove naglašene boje u sjajnoj ili mat izvedbi, snažno će obilježiti dijelove prostora u koje se postavljaju. Dekoriranjem postojećih zavjesa i zastora, stola ili pojedinih komada namještaja, stvorite toplu i dinamičnu atmosferu, koja se može postići samo primjenom ovih boja.

Dojmove možete pojačati brzim ličenjem stana u recimo crvenu boju, uz dodatak dekorativnih detalja u zlatnoj ili srebrnoj. Iako naglašen, ukupan dojam će biti profinjen u stilskim ili modernim minimalističkim uređenjima prostora.

Vrijeme dekoriranja doma je pred nama. Osim maštovitim oblicima dekoracija i aranžmana, poigrajte se bojama namještaja, dekorativnih tkanina, zidova i zidnih tapeta, koji aktivno sudjeluju u stvaranju blagdanskog ozračja doma, a nakon blagdana zadržavaju sjećanje na te ugodne i opuštajuće dane...

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.