ZAR SMO SUMNJALI?

Bogataši spavaju bolje od siromašnih

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 16.06.2009 10:35
  • Objavljeno 16.06.2009 u 09:51
par spavanje san

par spavanje san

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Problemi sa spavanjem su povezani s nižim stupnjem obrazovanja, prihoda, životom samca ili nezaposlenošću, dokazali su američki znanstvenici

Istraživanje sveučilišta Pennsylvania u kojem je sudjelovalo preko 150.00 ljudi pokazalo je da spol, mlađa dob i single život negativno utječu na san. Žene imaju više problema sa spavanjem od muškaraca, a razlika je najočitija u dobi od 40 do 65 godina. Najviše problem sa spavanjem imamu mlađe osobe, i to u najčešće u dobi od 18 do 24 godine, što je logično jer se u to doba najviše tulumari, izlazi, ali i uči.

Također, osobe koje manje zarađuju imaju više problema sa spavanjem, za razliku od onih kojima na račun mjesečno sjedaju poveći novčani iznosi. Osobe sa sveučilišnom diplomom spavaju bolje od onih koje imaju završenu samo srednju školu. Bolji san imaju i zaposlene osobe, a slijede ih umirovljenici i studenti.

'Niži društveno ekonomski status povezan je s brojem raznih unutrašnjih čimbenika koju uzrokuju loš san, uključujući bolesti, depresiju, tjeskobu, nezadovoljstvo, nižu kvalitetu života i manje motivacije da na san gledaju kao na prioritet', tvrdi profesor Mihael Grandner koji je vodio ovo istraživanje.

Negativno se na san može odraziti i cijeli niz vanjskih čimbenika kao što u zahtjevni poslovi, rad u smjenama, obiteljske potrebe, ograničen pristup zdravstvenim uslugama i nezaposlenost.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!