domagoj sever

Bijeg u Varaždin: Evo kako provesti savršen dan u ovom prekrasnom baroknom gradu

17.06.2023 u 22:42

Bionic
Reading

Varaždin je gradić prepun zanimljive povijesti, skrivenih kutaka za uživanje i mjesta na kojima ćete poželjeti zastati i upiti trenutak. Putoholičar Domagoj Sever otkrio nam je kako kvalitetno provesti dan u ovom baroknom gradu i koja mjesta ne smijete zaobići

Varaždin - prekrasan barokni grad koji je nekoć davno bio čak i glavni grad Hrvatske! Nedaleko od Zagreba, ali vrijedan za posjet čak i ako morate potegnuti iz drugih, malo mu udaljenijih gradova. Svojim posjetiteljima može ponuditi razne stvari, a influencer Domagoj Sever otkrio nam je što ne smijemo propustiti.

Domagoj je osnivač zajednice ljubitelja putovanja Croatian Nomads, a sam je proputovao razna mjesta diljem svijeta. Na njegovom profilu na Instagramu uvijek možete pronaći razne preporuke i ludo dobre fotografije, a često otkriva i dvoje dogodovštine s putovanja.

Preporuke nam je dao od srca, a na nama je da izvučemo ono što najbolje odgovara našim željama.

'Do 1776. godine Varaždin je bio glavni grad Hrvatske, što samo po sebi govori o njegovoj važnosti kroz povijest. Tada ga je zahvatio veliki požar, nakon čega je obnovljen upravo u baroknom stilu, što je i danas vidljivo na palačama i crkvama u centru grada.

Varaždin nije velik pa se u kratkom roku može obići većina znamenitosti, poput Gradske vijećnice, HNK ili katedrale. Osobno volim obići i neke lokacije koje smatram fotografski iznimno atraktivnima, a to su vile Bedeković i Oršić, koju je Fakultet organizacije i informatike nedavno obnovio.

Kada govorimo o glazbi i baroknom gradu, jedan od najvažnijih festivala vezanih za kulturu grada su Varaždinske barokne večeri. Tih petnaestak dana Varaždin je centar glazbene umjetnosti s nekima od najvećih imena iz cijeloga svijeta.

Anđeli se u Varaždinu pojavljuju već u 15. stoljeću, pa ne čudi da ima i Muzej anđela, koji je organizirao umjetnik Željko Prstec, a nalaze se i na grbu grada.

Kada dolazite u Varaždin, svakako krenite od centra, pješice ili biciklom. I zapamtite, Varaždinci su poznati biciklisti. U gradu je više od 20.000 bicikala i kažu da svaki pravi Varaždinec ima svojega biciklina! Neka vas on odvede do varaždinske tržnice, čije namirnice možete naći i u ponudi restorana Nobel u sklopu novouređenog hotela Turist.

Obavezno obiđite dvorac Stari grad - jedan od najprepoznatljivijih simbola Varaždina građen je i dograđivan gotovo petsto godina, od 14. do 19. stoljeća. Tijekom tog razdoblja mijenjali su se vlasnici - od grofova Celjskih pa do Erdödyja, koji su bili vlasnici sve do 1925. godine. Tada postaje Gradski muzej, u kojem danas možete među ostalim doživjeti modu pojedinih povijesnih razdoblja. Najnoviji projekt jest atraktivan selfie ormar nudeći isprobavanje odjeće koja se nekada nosila, virtualno ili uživo.

Ono što nikako ne smijete propustiti, posebno ako dolazite u Varaždin subotom, jest smjena straže varaždinskih Purgara ispred Gradske vijećnice. Jedna od najvećih atrakcija ovoga kraja počinje svake subote u 11 sati. Varaždinska građanska garda jedna je od najstarijih i najslavnijih hrvatskih povijesnih postrojbi, čiji su Purgari u svojim prepoznatljivim uniformama s godinama postali važna turistička stanica svakog posjetitelja. A kako ne bi sve ostalo samo ispred Gradske vijećnice, Purgari su prije nekoliko godina uveli podnevni pucanj iz topa ispred Starog grada, čime obznanjuju svijetu da je kucnulo podne.

Osim u Ninu i Splitu, Grgur Ninski je i u Varaždinu. Na Franjevačkom trgu njegov je original. Naime autor spomenika Ivan Meštrović izradio je Grgura koji je trebao biti pokraj Dioklecijanove palače u Splitu. No splitski Grgur bio je premalih dimenzija u odnosu na Dioklecijanovu palaču pokraj koje je smješten, pa ga je Meštrović odlučio postaviti u Varaždinu, a novi, monumentalniji poklonio je Splitu uz riječi: 'Neka Grgur Ninski bude na hrvatskom sjeveru kao i onaj na jugu – u Splitu, vidljivi dokaz za našu uspješnu borbu za crkvenoslavenski jezik i hrvatsku glagoljicu.'

Kada govorimo o varaždinskim brendovima, bučino ulje svakako spada u tu kategoriju, a može se pronaći na OPG-u Andreja Petrović, čija je priča s ekološkom proizvodnjom zdrave hrane krenula prije 12 godina. Buča je primarna kultura koju uzgajaju supružnici Andreja i Andrija, a bave se proizvodnjom i prodajom vlastitih proizvoda i prerađevina od buča, pira i heljde.

Špancir tortu, koja je kombinacija bučinih koštica, maka i čokolade i daje nevjerojatan okus, morate probati. Receptura je izvorna njihova i mislim da je dovoljno reći da će vam nepce biti zahvalno duže vrijeme. A što se tiče drugih zaboravljenih slastica, tu je pripravak za hajdinu zlevku, stari autohtoni kolač iz ovih krajeva koji se sastoji od heljdinog brašna, a možete ga kombinirati s različitim džemovima ili pekmezima.

Otići u varaždinski kraj, a ne okušati se u adrenalinskim sportovima, poput kajakinga, raftinga, vožnje SUP-om na rijeci Dravi ili off roadom, bila bi prava šteta. Nevjerojatna ekipa entuzijasta i ljubitelja prirode iz agencije More adventure, koja se nalazi u Svibovcu Podravskom, u cijelu tu priču ušla je 2009. godine, kada su osnovali rafting klub.

Varaždin cijele godine organizira festivale koji dobivaju sve veće značenje, što pokazuju sve veći interes i posjećenost, počevši od Špancirfesta, Ljeta u Varaždinu, Adventa, Dana suvremenog plesa, Novogodišnje utrke i mnogih drugih. Ono što još osobno jako volim u Varaždinu jest Festival dvorišta i šetnju skrivenim dvorištima poput Purgerskog dvorišta, Dvorišta s pogledom ili Malog slatkog dvorišta, koji nude svojevrstan varaždinski mir.'

  • +4
Varaždin Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Domagoj Sever