ZA PRSTE POLIZATI

Bez ovih delicija ne možemo ni zamisliti Uskrs: Što se sve treba naći na blagdanskom stolu

27.03.2018 u 07:33

Bionic
Reading

Najveći kršćanski blagdan Uskrs ne može proći bez bogate trpeze na kojoj ne nedostaje ukusnih uskrsnih delicija kojima se svi vesele

Osim što najmlađe, ali i one starije, raduju uskrsne slastice kojima se častimo tih dana, poput čokoladnih jaja i zečeva, Uskrs se ne može zamisliti bez bogatog uskrsnog doručka.

Osim jaja, koja se u nekim dijelovima Hrvatske mogu naći utaknuta u pletenici od tijesta ili u kruhu, za Uskrs se tradicionalno uživa u ukusnoj šunki koja se sjajno slaže s mladim lukom i svježe ribanim hrenom.

Za konzumaciju jaja je najbolje ako su tretirana bez kemikalija, tj. prirodno obojana u ljuskama luka, uz pomoć cikle ili špinata - kako bi se zadržala njihova velika hranjivost.

Šunku možete kuhati sa začinima u običnoj vodi ili ispeći u kruhu. Uz šunku će izvrsno odgovarati mladi luk, umaci na bazi hrena (ili naribani hren) i omiljene rotkvice.

MOĆNI DUETI

Najbolje kombinacije: Saznajte koje su namirnice puno zdravije kad ih jedete zajedno

Pogledaj galeriju

Kakav bi to bio Uskrs bez francuske salate, kojom se obično gostimo i prilikom Božića ili Nove godine? Za koju god varijantu da se odlučite: s manje ili više vrhnja, jogurta, s mesom ili bez njega, francuska salata je rado viđena na blagdanskom uskrsnom stolu.

Bogatoj trpezi posebnu čar daju omiljene rotkvice i mladi luk koji nagovještavaju proljeće. Njihov slatko-ljuti ukus odlično paše uz jaja, šunku i ostale delicije.

Osim što su jako ukusne, rotkvice su bogate kalijem, folnom kiselinom, antioksidantima i dobar su izvor bakra, mangana te vitamina C, K i B6. U manjim količinama sadrže kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Idealan su izbor za one koji žele smršavjeti, a također mogu pomoći kod problema s astmom i bolesti dišnih putova.

O čemu treba voditi računa prilikom kupnje rotkvica i mladog luka?

Prilikom odabira rotkvica najbolje je kupiti one sitnije jer prevelike nisu ukusne, a bitno je i da imaju sitne 'brkove'. Pri kupnji mladog luka noktom provjerite je li mu vanjska kora mekana jer ako je tvrda, već je davno ubran, te pripaziti na vrhove: ako su počeli žutjeti - izbjegavajte.

Mladi luk je također odličan odabir za sve koji se brinu o svom zdravlju. Količina vode u mladom luku može biti i do 90 posto, što rezultira manjkom ugljikohidrata, a samim time predstavlja zdravu grickalicu poput jabuke. Mladi luk također je bogat vitaminima i mineralima. Sadrži veliku količinu vitamina C, ali i vitamine grupe B, vitamin E i provitamin A. Ako ga konzumiramo kuhanog, osjetit ćemo korist mladog luka zbog vlakana, što je bitno za dobru probavu. Odličan je i za zdravlje srca jer sprečava naslage plaka, odnosno stvaranje ugrušaka, čuvajući krvne žile od začepljenja i tromboze.

Nakon bogatog doručka mnogi će se osladiti i finom uskrsnom pincom, koju možete obogatiti sušenim voćem ili komadićima čokolade, što će, ni ne sumnjamo, oduševiti vaše ukućane.