NAFTAŠI VJERUJU

Benzinci će biti s nama i 2070

07.11.2013 u 11:45

Bionic
Reading

U nastojanju da predvide buduća kretanja potrošnje energenata Shellovi analitičari izradili su studiju 'New Lens Scenarios' s dva moguća scenarija

Prvi, jednostavnog imena 'Planine', predviđa snažniji utjecaj zakonodavaca koji bi dalekosežnim političkim mjerama utjecali na opsežnije korištenje prirodnog plina, čime bi ovaj energent do 2030. postao globalno najkorišteniji energetski izvor.

Negativna strana ovakvog smjera bila bi ta da bi globalna prosječna temperatura, unatoč procesu skladištenja CO2, vjerojatno nadmašila cilj od 2°C.

'Oceani' pak predviđaju scenarij u kojem solarna energija prestiže prirodni plin kao globalno najkorišteniji energetski izvor.

Kompletnu studiju na 48 stranica u formatu PDF možete skinuti klikom na link ovdje, a za nas automobilske entuzijaste najznačajniji je pasus u kojem Shellovi analitičari ističu kako bi do 2070. udio automobila pogonjenih naftnim derivatima trebao značajno pasti.

Benzinci i dizelaši bit će zamijenjeni automobilima pogonjenim vodikovim gorivim ćelijama, vjeruju u Shellu, kao i električnim automobilima s baterijama.

Pogledajte video.