NOĆNE KREME

Beauty sleep nije mit!

28.02.2011 u 12:56

Bionic
Reading

Žrtva ste kofeina, prekasnog lijeganja i zanemarivanja osnovnog prava organizma na san? Ne morate nikome reći, piše vam na licu

Noć je ključno doba za čitav organizam jer tada započinju popravci na oštećenjima, dolazi do proizvodnje novih i otklanjanja odumrlih stanica. Za taj regenerativni proces odgovoran je melatonin, neurohormon koji se aktivira zalaskom sunca i signalizira organizmu da je vrijeme za spavanje. Manjak tog hormona na izvanjskoj 'fasadi' manifestira se kao siv ten prošaran tamnim i podebljanim podočnjacima, a umjesto da se smire, upalni procesi na koži se 'rasplamsavaju'. Nema te čudesne kreme koja može nadoknaditi osam sati sna, ali tu su one koje će bar donekle zamaskirati manjak, poput onih na bazi vitamina A ili, još bolje, na bazi retinola.

Što ako imate problema sa spavanjem? Čak 40% žena između 15 i 55 godina pati od tog poremećaja. Dok je to kod jednih kratkotrajan problem, kod drugih se razvije u kroničnu cjelonoćnu borbu. U tom slučaju, nema vam druge nego 'resetirati tjelesni sat'.

Za dobar san treba stvoriti pogodne preduvjete. U spavaćoj sobi ne smiju se nalaziti nikakvi elektronički uređaji, poput televizora, kompjutorskih monitora i sličnih aparata koji generiraju 'pokretne slike' i elektromagnetsko zračenje. Želite li čvrst i dobar san, prije spavanja izbjegavajte elektronski posredovanu komunikaciju putem telefona, mobitela ili kompjutora.

Soba treba biti potpuno zamračena i prozračena, ali temperatura ne smije biti niža od 19 stupnjeva. I što je najvažnije, na počinak treba otići s tom namjerom, a ne čekati da zaspiš pred televizorom u dnevnoj sobi pa u gluho doba noći 'bauljati' u spavaću.

Grozničavo razmišljanje o tome zašto ne možete zaspati, krajnje je kontraproduktivno. Umjesto na um, fokusirajte se na tijelo. Izmorite ga vježbom. Ako i dalje ne možete zaspati, opustite mišiće čitavog tijela, počevši od onih na licu.