INTERVJU

Anita Dujić Broadfoot o modi, poslu i suprugu: 'Duncan dolazi iz malo drugačije kulture, tako da kod nas kućanski poslovi nisu rezervirani samo za žene'

05.08.2022 u 07:55

Bionic
Reading

Anita Dujić Broadfoot, bivša manekenka, a danas uspješna dizajnerica nakita i dekoraterka seta, za tportal otkriva zanimljive stvari o sebi i svojoj svakodnevici te na koji način balansira svakodnevne obaveze i majčinstvo

Bivša Miss turizma, lijepa Trogirka Anita Dujić Broadfoot za tportal je izdvojila malo vremena i progovorila o nekim zanimljivim i uvijek aktualnim ženskim temama, od mode i beauty rutine pa do kućanskih poslova, mom shaminga, izazova majčinstva...

Koliko su se vaša beauty i modna rutina promijenile u pandemiji? Koliko vam inače treba za dnevni, a koliko za večernji make up?

Uvijek sam bila minimalist po tom pitanju, manje je svakako više. Volim da mi koža diše i tako se najbolje osjećam. S vremenom (i godinama) neke su se stvari malo promijenile, pa je moja beauty rutina postala zahtjevnija, a najviše zbog hiperpigmentacije koju sam dobila u trudnoći i sad više pazim.

Tko su vam modni uzori? Postoje li neki modni influenceri čije profile rado pratite na Instagramu? Kakav vam se modni stil najviše sviđa?

Volim opušten stil, klasiku, minimalizam. S godinama se moj modni stil dosta pročistio, točno znam što mi stoji, u čemu se osjećam dobro. Više se ne tražim po tom pitanju, što je dosta lijep osjećaj. Volim i pratim Pernille Teisbaek, Mirjam Flatau, Ellen Claesson... Dakle najčešće skandi cure.

Otkrijte nam neki beauty trik koji ste naučili dok ste se bavili manekenstvom, a i danas ga primjenjujete.

Pravilo broj jedan je nikad, ali nikad otići spavati sa šminkom na licu, uz puno sna i vode. Sve je sažeto u te tri stvari.

Već nekoliko godina stojite iza brenda Juno i jeste li zadovoljni feedbackom? Kome je namijenjen vaš nakit, tko su kupci? Je li se teško probiti sa svojim modnim brendom iako je danas tržište globalno?

Juno postoji već šest godina, što nije baš malo. Iz hobija je prerastao u posao. To je nešto što volim, u čemu uživam i kreativno se izražavam, tako da ga često uopće ne doživljavam kao posao. Zadovoljna sam svime jer je Juno velik onoliko koliko meni odgovara, ne stavljam si na teret više od onoga što mogu. Uz druge poslove i obaveze, putovanja, malo dijete, ovo je sasvim dovoljno. Ove godine, uz naš web shop (www.junostudio.co), Juno možete pronaći u Zagrebu, Šibeniku, Trogiru i Dubrovniku, na što sam ponosna. Imamo svoje stare kupce, ali i puno novih. Ono što me posebno veseli je to što ga u dućanima na moru mahom kupuju turisti koji ne znaju tko sam, kao ni Juno, tako da mi je to najveći kompliment. Kada sam počela, bilo nas je jako malo koji smo radili takvu vrstu nakita, a danas je tržište preplavljeno sličnim proizvodima i konkurencija je velika, samim time je teško izboriti se za kupce i ostati prisutan na tržištu, ali ne damo se.

  • +6
Anita Dujić Broadfoot Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Kako sa suprugom dijelite kućanske poslove? Tko vam najviše pomaže oko Lily?

Duncan dolazi iz malo drugačije kulture nego što je ona u Hrvatskoj, tako da kod nas kućanski poslovi nisu rezervirani samo za žene. Svi radimo sve, kako tko stigne i ima vremena. Duncanu je potpuno normalno da skuha, opere suđe ili stavi prati robu, kao i meni. Lily odgajamo sami jer nam roditelji nisu u blizini. Imam malu pomoć kada mi zatreba u vidu dadilje, a Lily ide u vrtić i sve nekako funkcionira. Ponekad zna biti izazovno kada je Duncan malo duže na putu, ali sve se može uz dobru organizaciju.

Gdje ste pronašli inspiraciju za uređenje doma? Podijelite nekoliko korisnih savjeta s onima koji se žele upustiti u avanturu preuređenja doma.

Interijeri su moja velika ljubav. Često u slobodno vrijeme pratim ono što se događa u tom svijetu. Savjet je da se dobro pripremite, istražujete, izmjerite sve i napravite mood board, na koji ćete slagati ideje, inspiracije i boje. Na kraju ćete doći do onoga što vam se najviše sviđa, ali pustite neka to bude proces, uživajte u tome.

Što vas je u tom procesu najviše veselilo, a što vas je razočaralo ili iznerviralo?

Veselilo me sve, ali nekako najviše istraživanje i na kraju samo namještanje. Ono što me putem živciralo, kao i sve, kašnjenja su, rokovi, čekanja...

Često boravite i u Londonu. Koliko se modni stil stanovnica engleske prijestolnice razlikuje od onog koji viđamo na ulicama u Hrvatskoj?

Hrvatice i Hrvati su jako dobro obučeni i prate posljednje trendove, rekla bih ponekad možda i previše. Ono što je meni predivno to je da na ulicama Londona možete vidjeti sve, ali baš sve. Vlada ta neka, karakteristična samo za njih, opuštenost u tom smislu, ali i igranje modom. Ponekad mi se čini da nam to fali, često smo uniformirani - u stilu 'ono što svi nose, to ću i ja' - i to najčešće vidim kod nas.

U što uvijek vrijedi uložiti više novca kad se radi o odjeći?

Torbu i cipele, jer kada je to dobro, fora i kvalitetno, često nije bitno ono što imaš na sebi. To mogu biti običan bijeli t-shirt i trapke. Dobra i zanimljiva torbica ili cipele podići će baš svaku kombinaciju.

Jeste li gurman i što najradije pripremate za obitelj? Kako održavate vitku figuru?

Veliki sam gurman, nekad čak i preveliki, haha. Volim kuhati kada god imam vremena. Najčešće su to mediteranska i azijska kuhinja. Volim istraživati i eksperimentirati. Pratim puno food blogera na Instagramu pa se tako najčešće inspiriram. A liniju održavam jogom, radom u teretani uz trenera, trčanjem za Lily, ima tu dosta i genetike...

Kako se nosite s hejterima na društvenim mrežama? Mnoge su majke izložene i tzv. mom shamingu - što vi mislite o tome?

To je dosta opsežna i važna tema. Koliko god se osobno trudim izbjegavati taj teritorij i ne pridavati mu važnost i svoje vrijeme, s druge strane nam jako puno govori o društvu i svijetu u kojem živimo, o ljudima koji nas okružuju. Meni je često sama pomisao na to zastrašujuća jer me tjera da se pitam kakvi smo to ljudi, što je nekoga dovelo do toga, gdje je pošlo po zlu? Nažalost, smatram da ne mogu puno napraviti, osim živjeti svoj život najbolje što mogu, okružiti se ljudima koje volim i koji me vole te, ono što je najvažnije od svega, odgajati svoju kćer tako da jednog dana izraste u dobrog, kvalitetnog čovjeka, punog empatije, ali i samopouzdanja. To je moja zadaća. Na kraju zaista sve dolazi iz obitelji.

Kako se najradije opuštate i provodite slobodno vrijeme? Jesu li vas u posljednje vrijeme osvojili neki film, koncert, knjiga ili serija? Uspijete li pronaći vrijeme samo za sebe i supruga?

Volim svoj mir i vrijeme za sebe, to mi je jako važno. Pronaći svaki dan barem pola sata za sebe lijek je za dušu. Volim jogu, otići u šetnju s Lily, uživati u čaju ili dobroj knjizi. U posljednje vrijeme navukla sam se na seriju 'Teheran', koja ima tri sezone, a priča o životu i situaciji u Iranu, odnosu s Izraelom i tajnim službama. Ovo ljeto spremam se na koncerte Silentea, Matije Cveka, Rundeka i Nicka Cavea u Londonu i jako im se veselim. Duncan i ja volimo kad stignemo otići sami na večeru, to je neki naš ritual.