S dolaskom proljeća koje već miriši na ljeto pravo je vrijeme za pripremu deserta od bobičastog voća, a ova rolada je jedan od onih čiji komadić nitko ne odbija
Jagode i maline u kombinaciji sa osvježavajućim mascarponeom čine tako dobar spoj, a dodatak nekoliko listića bosiljka ovaj desert čine božanstveno očaravajućim. Glatku i osvježavajuću kremu koja osvaja bojom omotajte u laganu i meku koru, ukrasite, ohladite i pokušajte ne pojesti sve odjednom.
Potrebni sastojci:
- 6 jaja, odvojeni bjelanjci od žumanjaka
- 200 g šećera
- 160 g brašna
- 100 g očišćenih jagoda
- 60 g malina
- 100 g mascarpone sira
- 12.5 g šećera
- 4 lista bosiljka
- 100 ml vrhnja za dekoraciju
- Maline, jagode i bosiljak za dekoraciju
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C s ventilatorom. Obložite pleh za pečenje dimenzija 23 x 33cm papirom za pečenje, pazeći da papir prelazi preko rubova.
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Električnim mikserom tucite žumanjke sa šećerom dok ne postanu blijedi i gusti, oko 5 minuta.
Pažljivo umiješajte polovicu brašna u smjesu od žumanjaka i šećera, zatim polovicu bjelanjaka, pa ponovite postupak. Nježno izlijte smjesu preko obloženog pleha i rasporedite je do rubova. Lupnite plehom o kuhinjsku radnu površinu da izađe zrak, zatim stavite u pećnicu da se peče 10 minuta.
Kada biskvit naraste i dobije zlatnu boju, izvadite ga iz pećnice i odmah ga prevrnite na vlažnu kuhinjsku krpu. Uklonite pleh i odlijepite papir za pečenje. Radeći brzo, nježno uvijte roladu. Ostavite da se ohladi.
Nasjeckajte bobičasto voće na sitne komade. U zdjeli umutite mascarpone dok ne postane gladak. Dodajte nasjeckano voće, šećer, i iskidajte listove bosiljka na sitne komadiće pa ih dodajte u zdjelu. Sve zajedno pažljivo promiješajte dok mascarpone ne postane svjetlo ružičaste boje. Kada se rolada ohladi, pažljivo je odmotajte, ostavljajući je na krpi.
Razmažite fil po površini, ostavljajući dio na najdaljem kraju rolade prazan kako ne bi iscurio prilikom motanja. Nježno ponovno uvijte, pazeći da ne istisnete kremu sa strana. Kada je ponovno čvrsto umotana, rolada je spremna za ukrašavanje.
Istucite slatko vrhnje tako da bude čvrsti. Napunite slastičarsku vrećicu ili koristite žlicu i roladu ukrasite s kremom. Ukrasite kremu malinama, jagodama i bosiljkom.