Sezonske jagode trenutno dolaze u punom sjaju, a njihov slatko-kiselkasti okus čini ih idealnim za pripremu raznih deserata
Kolač od jagoda trenutno je najpopularniji odabir u izradi deserata, a osim što oduševljava okusom, nudi i brojne zdravstvene prednosti, zbog čega u njemu možemo uživati bez grižnje savjesti.
Recept za kolač od jagoda
Jagode su pravo nutritivno bogatstvo. Osim što su niskokalorične, one su bogate vitaminom C, koji je ključan za jačanje imunološkog sustava, ali i za održavanje zdrave kože. Također, bogate su vlaknima koja potiču probavu i smanjuju rizik od bolesti srca.
Sadrže i antioksidante poput flavonoida, koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala i smanjuju upalne procese. Dakle, uživajući u kolaču od jagoda, možete biti sigurni da unosite i vrijedne nutrijente. Evo kako ga pripremiti uz provjereni recept s kojim ne možete pogriješiti.
Sastojci:
- 125 g brašna
- 100 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 jaje, umućeno
- 120 ml mlijeka
- 1 žličica vanilije (opcionalno)
- 30 g maslaca, otopljenog
- 200 - 250 g svježih jagoda, narezanih
Krema
- 60 g brašna
- 100 g šećera
- 60 g hladnog maslaca
- 30 g nasjeckanih oraha (po želji)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol, te dobro promiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte jaje, mlijeko i otopljeni maslac, a zatim sve dodajte suhim sastojcima i miješajte dok se ne spoje, pazeći da smjesa bude samo blago vlažna.
Smjesu prebacite u prethodno nauljeni kalup za pečenje dimenzija 20 cm x 20 cm. Narezane jagode ravnomjerno rasporedite po vrhu smjese.
Za kremu, pomiješajte brašno i šećer u manjoj zdjeli. Hladni maslac narežite pomoću noža za tijesto dok smjesa ne postane mrvičasta, a zatim dodajte nasjeckane orahe.
Preljev ravnomjerno pospite po jagodama. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C 30-35 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista iz kolača.