SPORAZUMNO

Al Gore se razvodi nakon 40 godina braka

01.06.2010 u 23:53

Bionic
Reading

Bivši američki potpredsjednik Al Gore i supruga mu Tipper objavili su u utorak da se sporazumno razvode nakon 40 godina braka

Prema e-mailu koji kruži među prijateljima para, a u utorak ga je pribavio Associated Press, Al i Tipper Gore navode da 'uzajamno i međusobno podupiru odluku koju su donijeli u dugu i pomnu razmatranju'.

Goreova glasnogovornica Kalee Kreider potvrdila je izjavu bračnog para, ali je odbila dalje komentirati.

Al Gore tijesno je, i uz kontroverze, izgubio na predsjedničkim izborima 2000. od republikanca Georgea W. Busha. Otada je diljem svijeta vodio kampanju za borbu protiv klimatskih promjena, koja mu je 2007. donijela Nobelovu nagradu za mir i Oscara za dokumentarac 'Neugodna istina'.

Al i Tipper Gore slovili su za sretan bračni par tijekom njegova osmogodišnjeg obnašanja dužnosti potpredsjednika SAD-a u vladi Billa Clintona od 1992. do 2000. te u predsjedničkoj kampanji 2000.

Predodžba o njihovim toplim odnosima bila je u oštroj suprotnosti s bračnim tegobama predsjedničkog para Clinton, pogođenim aferom Billa Clintona s pripravnicom u Bijeloj kući Monicom Lewinsky, što je bio skandal koji se nadvio i nad Goreovom predsjedničkom kampanjom.

Al Gore je u to vrijeme izjavio da mu je supruga bila 'netko koga sam volio svim srcem još od maturalne zabave'. Al i Tipper Gore imaju četvero odrasle djece.