PRILOG, PREDJELO ILI GLAVNO JELO

Ako ste u potrazi za jeftinim ručkom koji će voljeti cijela obitelj, predlažemo vam da isprobate ove odlične recepte s krumpirima

08.02.2021 u 11:26

Bionic
Reading

Često je teško pronaći ideju za ručak za cijelu obitelj, a pogotovo ako pritom želite uštedjeti. Jedna od najekonomičnijih namirnica koja vam u tome može pomoći zasigurno je krumpir. Moguće ga je pripremiti na bezbroj načina, a mi ćemo vam danas pokazati kako krumpir možete pripremiti za predjelo, kao prilog ili kao glavno jelo

Okruglice od krumpira kao prilog

Sastojci

  • 500 g krumpira
  • 100 g brašna (3/4 šalice) + 4 žlice brašna
  • 50 ml vode (1/5 šalice)
  • jaje
  • 50 g sira (mozzarella, cheddar)
  • biljno ulje
  • sol
  • ružmarin
  • krušne mrvice

Priprema

1. Narežite krumpir na kockice i stavite ga kuhati u posoljenu vodu. Možete ga kuhati i 10 minuta u mikrovalnoj pećnici, ali u tom slučaju bez vode.

2. Zgnječite krumpir. Dodajte brašno, ružmarin i sol i sve dobro promiješajte rukama kako biste dobili glatki pire.

3. U posudi istucite jaje pa pomiješajte s vodom i brašnom. U drugu posudu istresite krušne mrvice.

4. Zagrabite žlicu pirea pa ga na dlanu oblikujte u plosnati okrugli oblik. U sredinu stavite kockicu sira pa ga omotajte pireom tako da oformite kuglicu.

5. Kuglicu uvaljajte u smjesu s brašnom i jajetom pa u krušne mrvice. Isti postupak ponovite dok ne potrošite pire.

6. Kuglice kratko (1-2 minute) popržite u dubokom ulju na srednjoj vatri i prebacite na papir koji će upiti višak ulja.

Krem juha od krumpira i gljiva za predjelo

Sastojci

  • 500 g krumpira
  • 300 g šampinjona
  • 700 ml vode
  • češanj češnjaka
  • ružmarin
  • papar
  • peršin
  • biljno ulje
  • sol

Priprema

1. Ogulite i narežite gljive na ploške. Krumpir ogulite i narežite na kockice.

2. Krumpir prebacite u nauljeni lonac, dodajte sol i ružmarin pa ga popržite dvije, tri minute. Dodajte vodu, poklopite i pustite da se kuha.

3. Na tavi s malo ulja popržite za to vrijeme gljive koje ste začinili soli i paprom. Dinstajte ih osam minuta.

4. Nakon što se krumpir kuhao 15 minuta prebacite ga s vodom u kojoj se kuhao i gljivama u blender te sve dobro izmiksajte.

5. Krem juhu poslužite u zdjeli s malo poprženih kockica starog kruha.

Burgeri od krumpira i tune kao glavno jelo

Sastojci

  • 3 krumpira (500 g)
  • 160 g konzervirane tune
  • 1/4 luka
  • jaje
  • 4 žlice peršina
  • crvena paprika
  • sol
  • 4 žlice krušnih mrvica

Priprema

1. Oguljeni i na kockice narezani krumpir kuhajte u slanoj vodi 15 minuta. Ocijedite ga i zgnječite u pire.

2. Pireu dodajte sitno nasjeckani luk, crvenu papriku, malo soli, tunu, jaje i peršin i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

3. Zatim dodajte krušne mrvice i ponovno sve promiješajte.

4. Podijelite smjesu na osam jednakih dijelova. Zagrabite svaki dio žlicom i rukama oblikujte burgere.

5. Burgere popržite u nauljenoj grill tavi dvije, tri minute sa svake strane.

Burgere poslužite u pecivu s prilozima i umakom po želji.

U slast!