s potpisom chanela

60 godina kasnije: Omiljen kostim Jackie Kennedy i dalje drži kultni status

04.08.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Kultno odijelo Jackie Kennedy koje je nosila na dan tragičnog gubitka supruga urezalo se u povijest mode. Ružičasta kombinacija s potpisom Chanela postala je ono u čemu pamtimo prvu damu Amerike, a utjecaj kultne kombinacije vidljiv je i danas

Jackie Kennedy, između ostalog, ostala je zapamćena po svom besprijekornom ukusu i osjećaju za modu. Prva dama Amerike imala je estetiku prepoznatljivu među tisućama, a tijekom šezdesetih smatrali su ju i modnom ikonom. Kennedy je blistala u Chanel sakoima, pripijenim suknjama, a rado je nosila i modne dodatke poput chic šešira i bisernih ogrlica. Među outfitima koji su činili 'Jackie style', jedan se ipak istaknuo kao onaj koji je ispisao povijest.

Naravno, riječ je o ružičastom kompletu suknje i kratkog sakoa od tvida s tamnoplavim reverima i detaljima, ukrašeno zlatnim gumbima koje je uparila s odgovarajućim šeširom.

Tipičan outfit za dame šezdesetih bio je upravo ovaj model s dvorednim kopčanjem. Predstavljen je u kolekciji jesen/zima 1961/62, a ženstvena estetika koju je Coco Chanel unijela u tu kolekciju odmah se svidjela prvoj dami koja je bila velika ljubiteljica popularne Francuskinje.

Ružičasta boja danas je vrlo popularna, no nijedan ružičasti outfit nije ostao zapamćen poput ovog.

Iako je ovaj outfit povezan s putovanjem Kennedyjevih u Dallas, Jackie je ovu kombinaciju nosila i u brojnim drugim prilikama. Upravo ružičasta kombinacija bila je omiljena i samom predsjedniku, a on je tražio suprugu da ju odjene i za putovanje u Dallas.

U trenutku atentata na Johna F. Kennedyja prva je dama bila odjenuta u ružičasto, a Chanelov komplet ubrzo je bio prepun krvi. Odbijajući skinuti svoju umrljanu odjeću, Jackie je rekla: 'Ne, nastavit ću nositi ovu odjeću. Želim im pokazati što su učinili.'

Tek je 2003. Caroline Kennedy, kći predsjedničkog para, poklonila netaknut i neočišćen set Nacionalnom arhivu SAD-a. Odijelo se od tada čuva u trezoru izvan Washingtona i javnost ga neće vidjeti do 2103. godine na zahtjev obitelji Kennedy. Ipak, izgubljeni su ružičasti šešir i bijele rukavice bivše prve dame, a posljednji put navodno su viđeni unutar bolnice nakon atentata.

Natalie Portman u filmu 'Jackie' nosila je repliku Chanelovog kostima koji je Jackie Kennedy nosila 1963. u Dallasu. Kostimografkinja Madeline Fontaine obratila se izravno Chanelu kako bi nabavila bitne dijelove za proizvodnju odjevnog predmeta.

I to nije jedini put da je outfit inspiriran kultnom ružičastom kombinacijom koja se upisala u povijest!

Nedavno smo imali prilike gledati prekrasnu glumicu Margot Robbie u ružičastim Barbie odjevnim kombinacijama, no mnogi će se iznenaditi da jedna nalikuje upravo ovoj kultnoj kombinaciji!

Tijekom promoviranja najnovijeg projekta, Robbie je nosila ružičasto odijelo s potpisom Moschina. Iako je riječ o kraćoj suknji, zakovicama i brojnim drugim intervencijama, ovaj komplet neodoljivo podsjeća na kultnu kombinaciju američke prve dame.

MODNA PARADA

Chanelova revija u Hollywoodu okupila slavne dame; pogledajte njihove stajlinge

Pogledaj galeriju