NIKAD NIJE KASNO

12 tipova prijatelja koje trebate izbjegavati

15.03.2012 u 10:28

Bionic
Reading

Čini se da ljubavne veze uvijek spadaju u kategoriju najkompliciranijih, ali ponekad niti prijateljstva nisu daleko od toga. Kako razgovarati s prijateljicom i reći joj da vas guši ili je previše negativna? Evo nekoliko ideja i savjeta kako popraviti ili raskinuti prijateljstvo

Sociolog Jan Yager za Your Tango ističe da neka prijateljstva ipak ne treba zadržati ako vas čine nesretnima, ruše samopouzdanje i druge odnose s ljudima. Evo 12 tipova prijateljica koje možda ipak nisu dobre za vas na duge staze.

Vječna negativka

Ovaj tip prijateljice uvijek je malo previše kritičan i svaki postupak mora prokomentirati da drugi put znate bolje. Najgore od svega je što takvo ponašanje može biti zarazno pa ćete nesvjesno i sami tretirati druge na isti način. Ako ste dovoljno snažni da sve okrenete na šalu i uputite kritiku poput: 'Baš me zanima da li možeš izdržati sat vremena bez negativnog komentara', prijateljstvo može trajati. No ako vam to previše smeta i ruši vam samopouzdanje, maknite se od takvih prijatelja.

Osobni terapeut

Previše savjeta nikome ne godi, posebno od navodnog prijatelja. Ukoliko volite ovu osobu zbog nekih drugih kvaliteta koje posjeduje, otvoreno recite da vam ta njena osobina jako smeta. Možda vas neće shvatiti ozbiljno, a tada je najpametnije vratiti istom mjerom, da na vlastitoj koži osjeti koliko takvo ponašanje može čovjeka nervirati.

Voli samo sebe

Svi smo u nekoj mjeri zaokupljeni sami sobom, ali ako ne postoje druge teme za razgovor, onda je to ipak previše. Možda prijateljica nije svjesna da uvijek priča samo o sebi i svojim problemima, pa joj to recite. U slučaju da ona ne može funkcionirati na drugačiji način, a vi ne želite raskinuti prijateljstvo, jednostavno joj svaki put recite da je prevršila i započnite neku drugu temu.

Imitatorica

Lijepo je znati da se nekome sviđa sve što radite, ali i tu moraju postojati neke granice. Prijateljicu koja vas u svemu kopira najlakše ćete u tome spriječiti da neke stvari zadržite za sebe. Tako joj nećete reći gdje ste vidjeli fantastične cipele ili kamo idete na frizuru. Ne pomogne li ova taktika, nema drugog rješenja nego da se udaljite.

Ne drži se dogovora

Već vam je dosta prekršenih obećanja i dogovora? Neke osobe jednostavno ne mogu održati riječ i najbolje je da ne očekujete previše od njih ako se želite i dalje družiti. Svakako ju pozovite na red i recite kada uzastopno krši dogovore. No ako ste češće razočarani i nesretni nego što se dobro provedete, možda je bolje da potražite novu prijateljicu.

Rizično ponašanje

Sitne krađe u dućanima ili eksperimentiranje s drogama svakako nisu za odrasle i odgovorne ljude, a u takvim igricama i sami možete stradati. Ovakvo ponašanje je odmah za crveni karton i prijateljici morate ozbiljno reći da nemate što tražiti zajedno ako se ne prestane baviti takvim ludostima.

Natjecateljski tip

Malo natjecanja između dviju prijateljica može biti poticajno. Ipak, natjecanje u lošem smislu, kada ona za cilj ima pokazati da je uvijek bolja i brža u svemu, negativno utječe na vaše samopouzdanje. Ako je poanta druženja da vam ona svaki put pokaže kako ima bolji posao, dečka i stan, nemate zajedničku budućnost.

Razgovarajte prije odluke o prekidu druženja
Krvopija

Ovaj tip prijateljice ovisi o vama i ne dopušta da bilo što u vašem životu prođe bez njene svekolike prisutnosti. Koliko god je lijepo da uvijek imate nekoga uz sebe, toliko je loše jer oduzima silnu energiju koju morate stalno ulagati u organizaciju druženja. Ako možete dozirati druženja i telefonske razgovore, nećete imati većih problema.

Zlostavljačica

Nikada nemojte trpjeti nikakav oblik zlostavljanja, verbalnog, emocionalnog ili nekog drugog. U dugogodišnjim prijateljstvima ponekad je teško razlučiti da li je do toga došlo, ali ako ste nemirni i ne osjećate se dobro u njenom društvu, razmislite zašto je tome tako? Takvu osobu odmah izbacite iz svog života.

Lažna prijateljica

Drugim prijateljicama govori neistine o vama ili se nabacuje vašem dečku? To je sasvim nešto suprotno od prijateljstva. Dok je s vama sve je super, a čim se okrenete ide protiv vas. Tu ne morate puno razmišljati i bez grižnje savjesti se prestanite družiti s njom.

Kontrolorka

Osobe koje previše kontroliraju svoje prijatelje takve su i u svemu ostalome. To znači da takvu prijateljicu ne možete nikako promijeniti, a ako istaknete tu negativnu osobinu, pripremite se na oštre kritike. No, kad se dojmovi malo smire, mogla bi shvatiti u čemu griješi, a vi ćete konačno odahnuti. U suprotnom vam jedino preostaje da joj kažete zbogom.

Pesimistica

Što god učinili ili rekli, ovakva prijateljica uvijek će biti nezadovoljna. Ako ste inače izuzetno pozitivna osoba koja često previše sanjari, možda vas je baš zato privukao netko tko stvari gleda kao da je čaša uvijek napola prazna. No vi niste ničiji osobni psiholog i ako ne možete prijateljici objasniti da nije sve u životu uvijek loše, pametnije se maknuti od nje. Nema smisla zadržati takvo prijateljstvo jer ju žalite.