ZA DUG I ZDRAV ŽIVOT

10 stvari o kostima koje trebate znati

02.10.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Jeste li znali da odrasli imaju manje kosti nego novorođena djeca? Da, život započinjemo sa 350 kostiju, ali neke se spajaju tijekom rasta te kao odrasle osobe imamo 206 kostiju. Evo što trebate znati o kostima u tijelu i kako ih čuvati

Kako jačati kosti

Da biste u starijoj dobi imali zdrave i čvrste kosti, u njih treba ulagati u sadašnjosti. Poslije će, nažalost, biti kasno. Bavljenje bilo kakvom redovnom aktivnošću koja potiče rad mišića pozitivno će utjecati na minerale u kostima zbog kojih i jesu čvrste. Vrhunac gustoće kostiju je u 30-ima, a zatim opada. Što više gradite u mladosti, više ćete imati u starosti.

Menstrualni ciklus

Izostajanje mjesečnice ili raniji ulazak u menopauzu također se negativno reflektira na zdravlje kostiju zbog pada hormona estrogena. Liječnica i stručnjakinja za osteoporozu Felicia Cosman naglašava u časopisu Health da je to jedna od najopasnijih pojava kod osoba koje boluju od anoreksije.

Kosti su poput spremnika minerala

Treba vam više kalcija zato što na primjer dojite, a dobit ćete ga iz kostiju i nećete imati nikakve loše posljedice. Kosti su poput spremnika za minerale, ali moramo paziti da nadoknadimo izgubljeno.

Alkohol je loš za kosti

Poznato je da alkohol oštećuje jetru, mozak i druge dijelove tijela među kojima su i kosti. Oni koji imaju ozbiljne probleme s alkoholom s vremenom imaju i slabije kosti. To stanje nije tako teško kao osteoporoza, ali nije za ignoriranje, jer osoba zbog alkohola gubi kalcij i gustoća kostiju se prorjeđuje.

Kilica viška dobra je za kosti

Koji kilogram više zapravo bi mogao biti pozitivan za zdravlje kostiju. Neka su istraživanja pokazala da višak kilograma može biti dobar za jačanje kostiju, ali druge studije tvrde da to nije istina. Znanstvenici misle da zbog viška kilograma taložimo i više minerala, ali svima je jasno da velik višak kilograma nikako nije zdrav.

Naslage na trbuhu opasne su za kosti

Jedna je studija pokazala da žene pred menopauzu, koje imaju naslage sala na trbuhu i srednjem dijelu tijela općenito, imaju veće šanse za osteporozu. To je zato što je salo na području trbuha specifično jer proizvodi razne hormone koji imaju negativan utjecaj i na kosti.

Tablete i nadomjesci za hranu

Morate biti oprezni kada birate tablete i nadomjeske poput kalcija ili nekih drugih minerala. Neki od njih odlični su za čvrstoću kostiju, ali jako teško padaju na želudac. Ako vam je liječnik propisao određene tablete, pobrinite se da nakon nekog vremena napravite pretrage i budete sigurni da organizmu rade samo dobro bez dodatnih posljedica.

Posjet stomatologu

Na redovnim kontrolama kod stomatologa možete saznati i nešto o čvrstoći kostiju u tijelu. Nedostatak čvrstoće može biti vidljiv i po čeljusti, zubima i desnima.

Osigurajte dovoljno kalcija

Određene namirnice imaju više kalcija i dobro ih je konzumirati za zdravlje kostiju. Birajte zeleno povrće, jogurt ili sir i slične mliječne proizvode. Naravno, najbolje je ako možete kupiti domaće.

Oporavak slomljene kosti

U slučaju zdravlja kostiju ne vrijedi izreka što te ne ubije, to te ojača. Nakon što kost jednom pukne i ponovno zaraste neće biti snažnija, već može biti jednako jaka kao i prije.