TRIBINA TPORTALA

Zoran Ferić: 'Ljubav je bolest od koje se nitko ne želi izliječiti'

27.06.2013 u 21:00

  • +25

Tribina roman@tportal.hr 2013.

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Što se događa kad nestane zaljubljenost, koje su čari ljubavi u zrelim godinama i zašto ljubavni romani vremenom ne gube na popularnosti, neke su od tema o kojima se govorilo na tribini 'Piše li ljubav romane' održanoj u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu

Uoči izbora najboljeg hrvatskog romana godine i dodjele šeste književne nagrade roman@tportal.hr u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu održana je književna tribina pod naslovom 'Piše li ljubav romane?'.

Na tribini su gostovali Zoran Ferić, Nada Gašić, Mani Gotovac i Krešimir Pintarić, pisci koji temu ljubavi u svojim knjigama obrađuju na različite načine.

Tribina je započela pitanjem o razlici između ljubavi i zaljubljenosti.'Ljubavni romani su uvijek povezani sa zaljubljivanjem i svim peripetijama koje podrazumijeva zaljubljenost. U onom trenutku kad se veza stabilizira i nastupa ljubav počinje moja proza', kazao je Krešimir Pintarić

'Tijekom cijelog života zanimala me samo ljubav, a kad su mi rekli da sam prestara za ljubav u teatru, započela sam s ljubavlju u književnosti', nadovezala se Mani Gotovac koja u svom romanu 'Fališ mi' piše o ljubavnoj vezi s Gorkim.

'Kako bi bilo da sam svoj lik nazvala Slatki', šaljivo je istakla Gotovac, otvorivši time temu o razočaranjima koja su često vjerni pratitelji ljubavi.

Upravo na te 'pratitelje' ljubavi nadovezala se autorica krimi-romana Nada Gašićotkrivši da je ljubav vrlo bitna pri građenju njenih kriminalističkih priča.'Sumnja i osveta su nezakonite kćeri ljubavi, ali su najveći oslonac za graditi priču u kriminalističkom romanu. Svaki osjećaj, a pogotovo ljubav, moguće je zamijeniti ubojstvom', zaključila je.

Osim o zaljubljenosti i ljubavi u povojima, riječi je bilo i o ljubavi koja nastupa u starijim godinama.Tu je temu kao sebi omiljenu opisao književnik Zoran Ferić.

'Iza zrele ljubavi stoji čitav život, a njen je najsretniji kraj smrt, po mogućnosti kada partneri umru u razmaku od mjesec dana', rekao je.Kako sam sebe rado definira kao hipohondra, Ferić je zaključio da je posve suglasan s izjavom da je ljubav jedina bolest od koje ne želi biti izliječen.Složila se i Mani Gotovac konstatiravši da je riječ o nedvojbeno najvećem otrovu.

'Upravo zbog toga ljubav se naročito često izbjegava. Ona je najveći rizik, a mi se bojimo rizika.'

Zaključivši kako je mjesto gdje završava ljubav ujedno i mjesto kao stvoreno za neki novi početak, Olinka Vištica, suautorica projekta Muzeja prekinutih veza, zatvorila je tribinu.

Pobjednik ovogodišnje književne nagrade roman@tportal.hr bit će proglašen 4. srpnja u Muzeju prekinutih veza, a u finalu su Tatjana GromačaBožanska dječica' (Fraktura), Tahir Mujičić, 'Budi Hamlet, pane Hamlete!' (AGM), Josip Mlakić, 'Planet Friedman' (Fraktura), Pavao Pavličić, 'Muzej revolucije' (Mozaik knjiga) i Igor Rajki, 'Detektor istine' (Knjigomat).