2022./23.

ZKM najavljuje četiri premijere u novoj kazališnoj sezoni, evo o kojim predstavama se radi

06.09.2022 u 13:33

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih za sezonu 2022./23. najavljuje četiri premijerna naslova, suvremene komade "Svjetlo pada" Janusza Kice i "Moj muž" Dore Ruždjak Podolski, dramski klasik "Višnjik" u režiji Ivana Popovskog, te jedno iznenađenje u izboru Britanca Declana Donnellana

Drama "Svjetlo pada" jednog od najplodnijih i najvažnijih suvremenih britanskih dramskih pisaca Simona Stephensa, čija će premijera biti u petak 7. listopada u režiji Janusza Kice, prikaz je jedne disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti.

Radnju pokreće unutarnji dijalog sa samom sobom žene od pedesetak godina, u trenutku u kojem iznenada umire od moždanog udara, trenutku koji se potom izmiče iz vremenskog slijeda i povezuje situacije u kojima se nalaze njezine dvije kćeri, sin i muž. Ona im, u tom izmaknutom trenutku, može svjedočiti, pa čak i reći ono što je ostalo neizgovoreno i nezavršeno.

Dramaturginja je Lada Kaštelan, scenografiju rade Numen + Ivana Jonke, kostimografkinja je Doris Kristić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, skladatelj glazbe Stanko Juzbašić. Glume Doris Šarić-Kukuljica, Sreten Mokrović, Lucija Šerbedžija, Mia Melcher, Vedran Živolić, Ugo Korani, Adrian Pezdirc, Nataša Dangubić, Petra Svrtan i Ivan Pašalić.

Kultni Višnjik u novom čitanju makedonskog redatelja Ivana Popovskog

Sljedeća premijera ZKM-a bit će, 16. prosinca, klasik svjetske dramske literature "Višnjik" A.P. Čehova u novom čitanju makedonskog redatelja Ivana Popovskog, najavljeno kao novo i uzbudljivo istraživanje minimalističke Čehovljeve dramske poetike u današnjem kontekstu.

U drugoj polovici sezone, 1. travnja 2023., na pozornicu ZKM-a stiže "Moj muž" makedonske spisateljice Rumene Bužarovske u režiji Dore Ruždjak Podolski. Riječ je o scenskoj adaptaciji triju zbirki priča, "Moj muž", "Nikamo ne idem" i "Osmica" u kojima se bavi bračnim odnosima, a koju potpisuje dramaturg Tomislav Zajec.

Rumena Bužarovska zadire u tabuizirane teme, istražujući tamno i nestabilno u likovima, volju za moći i priznanjem, kompromise koji oduzimaju život, iracionalizam ljubavi. Predstava "Moj muž" iznosi na vidjelo mnoge tajne muško-ženskih odnosa, u želji da se o njima progovori smjelo i bez zadrške.

Posljednja najavljena premijera, planirana za srpanj/rujan 2023., bit će scenski klasik u izboru nagrađivanog engleskog kazališnog i filmskog redatelja Declana Donnellana, koji će nastati u koprodukciji ZKM-a i Dubrovačkih ljetnih igara. Dramski komad u Donnellanovu izboru bit će postavljen u neki od ambijentalnih prostora DLJI, a zatim i na pozornici ZKM-a.