hvaljena predstava

ZKM-ov 'Eichmann u Jeruzalemu' na rasporedu prestižnog festivala u Temišvaru

24.05.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih u srijedu će izvesti hvaljenu predstavu 'Eichmann u Jeruzalemu' na Euro-regionalnom kazališnom TESZT Festu u rumunjskom gradu Temišvaru, priopćio je u utorak ZKM

"Eichmann u Jeruzalemu" autorski je projekt slovenskog redatelja Jerneja Lorencija koji se kroz vrstu dokumentarističkog teatra bavi najvećim zlom 20.stoljeća, nacizmom i holokaustom. Kao inspiracija poslužili su filozofski tekst Hannah Arendt "Eichmann u Jeruzalemu", dokumentarni film Claude Lanzmanna "Shoah" i knjiga Curzia Malapartea "Koža".

Predstava je premijerno izvedena u ožujku 2019.godine "u trenutku jačanja desnice u Europi i istovremenog revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu", ističu iz ZKM-a.

Tijekom priprema za spomenutu predstavu, glumci ZKM-a Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić i Mia Melcher proučavali su obilne materijale sa suđenja Eichmannu i Artukoviću, istraživali su dio arhiva u Jasenovcu te otkrivali i osobne priče o svojim obiteljima.

Predstava "Eichmann u Jeruzalemu" dobila je preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje RH, koji su ju prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije

Lorencijev projekt naći će se na repertoaru s kazalištima iz Rumunjske, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, uključujući pritom etablirana nacionalna kazališta te kazališta s nezavisne scene.

TESZT je renomirani Festival koji djeluje kao platforma za kulturnu razmjenu te na taj način informira kazališnu javnost o najnovijim dramaturškim izvedbama u kazalištima u regiji.