U RINGU

Žestoki okršaj Tomislava Čadeža i Male scene

23.05.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Osnivač i producent kazališta Mala scena, ogorčen prozivkama kazališnog kritičara Tomislava Čadeža, uputio mu je otvoreno pismo 'u zaštitu digniteta svojeg i 25 godina umjetničkog rada kazališta Mala scena', nazivajući ga 'Tomislavom Nedostojnim'. Čadež je odgovorio Šimiću pismom koje objavljujemo na tportalu, a u kojem navodi: 'Nezamislivo je u ozbiljnom društvu da osobe koje potpisuju tekstove i daju izjave kakve potpisuju i daju Vitomira Lončar i Ivica Šimić uopće smiju raditi s djecom'

Na vijest o zatvaranju kazališta Mala scena mnogi su poslali pisma podrške zagrebačkom kazalištu za djecu i mlade, upućene na adresu Gradskog ureda za kulturu. Kazališni kritičar Jutarnjeg lista, Tomislav Čadež, nije bio među mnogobrojnom vjernom publikom kazališta, već je u tekstu 'Što otkriva dokumentacija o Maloj sceni', prozvao osnivače i producente, bračni par Vitomiru Lončar Ivicu Šimića, za 'razbacivanje javnim novcem i isplaćivanje sebi basnoslovnih svota za jednostavne predstavice s najviše dva glumca, od pola sata'.Ogorčen Čadežovim javnim istupom, Ivica Šimić uputio mu je otvoreno pismo 'u zaštitu digniteta svojeg i 25 godina umjetničkog rada kazališta Mala scena'.

'Šutim već godinama i ne reagiram na brojna i nečuvena blaćenja na moj račun, na račun Male scene i našeg umjetničkog rada, ali i oko mojeg angažmana u ASSITEJ-u, svjetskoj organizaciji kazalištâ za djecu kojoj sam Glavni tajnik. Obezvrjeđivanja dolaze iz usta svakojakih novinarčića poput Tomislava Čadeža i piskarala kao što je Zvonko Maković koji pojma nemaju o onome što radimo, ali si uzimaju za pravo govoriti o kazalištu za djecu i mlade jer… što se tu ima znati o 'jednostavnim predstavicama' koje može napraviti svatko.

Trpim uvrede i vrijeđanja plaćenika i glasnogovornika raznoraznih interesnih skupina, ili kvaziintelektualaca koji svojom 'elokventnošću' omalovažavaju sve ono što smo u zadnjih 25 godina napravili u kazalištu Mala scena, u drugim kazalištima u Hrvatskoj i u svijetu, režirajući od SAD-a do Taiwana, od Rusije do Azerbajdžana i Kine.

Smijem li te upitati, Tomislave Neobrazovani, arbitru sa završenom srednjom školom, znaš li ti išta o kazalištu, a posebno o kazalištu za djecu i mlade? Znaš li ijedno ime ili ijedno europsko kazalište koje je značajno za kazalište za djecu i mlade u posljednjih 40 godina? Znaš li išta o razvoju kazališta za djecu i mlade u Europi od 1968. do danas? Znaš li išta o filozofiji kazališta za djecu i mlade? Smijem li te pitati, Tomislave Nedostojni, nešto konkretno o kazalištu za male bebe koje je trenutačno trend u europskom kazalištu za mlade? Znaš li išta o kontekstu u kojem se kazalište za djecu događa i o idejama koje su vodile kazalište za djecu u njegovu razvoju? Znaš li ti išta da bi mogao govoriti u javnom prostoru?' napisao je Šimić, a ostatak možete pročitati na njegovom blogu Car je gol!



Tomislav Čadež
odgovorio je na optužbe Ivice Šimića.

'Bilo kakvo ozbiljnije novinarstvo u ovoj se neozbiljnoj državici često nadaje kao izlišno. U nas nema kritične mase da iznudi kriterije za bilo što, od politike do medicine. U kulturi pak, a osobito u teatru, pretežu isključivo pojedinačni interesi. Jedino u provincijskom gnijezdu, u što se pretvorio Zagreb, moguće je da persone poput Vitomire Lončar i Ivice Šimića sami sebe proglase za nekakve društvene faktore i zaslužnike.

Potpuno je pak nezamislivo u ozbiljnom društvu da osobe koje potpisuju tekstove i daju izjave kakve potpisuju i daju Vitomira Lončar i Ivica Šimić uopće smiju raditi s djecom. Te skribomanske, utužive, nekontrolirane, agresivne, lažljive, hvalisave, glupave čak i za malograđansku svijest, i, uopće, besprizorne plahte prostota oni bez imalo stida prosipaju gdje stignu.

Iza svih pak nepismenih, patološki rastegnutih kobasica što su ih servirali na moj račun stoji meni jasan motiv: njihov materijalni interes. Naime, Ivica Šimić i Vitomira Lončar dižu graju jer na taj način žele, kao i dosad, bez smetnje i nadzora živjeti na račun poreznih obveznika. Dokazao sam brojkama, i zato bi me najradije utopili, da godišnje potroše dva milijuna kuna e da bi proizveli do 90 minuta programa. Tri predstavice s jednim do dva glumca.

Koliko Šimićev rad cijene u matičnoj organizaciji, govori i to što na posljednje dvije Skupštine hrvatskog Assiteja nije izabran, u tajnom glasovanju, niti u Upravni odbor', napisao je Čadež.

Njegov odgovor Ivici Šimiću u cijelosti pročitajte ovdje