3750 umjetnina

Zbog početka obnove Mimara seli zbirku neprocjenjive vrijednosti na skrivenu lokaciju

26.10.2022 u 10:28

Bionic
Reading

Zbog početka obnove koja bi trebala početi krajem studenog, muzej Mimara seli 3750 umjetnina u privremenu čuvaonicu, a njegova ravnateljica Lada Ratković Bukovčan kazala je u utorak da bi ta ustanova svoja vrata ponovno mogla otvoriti na ljeto 2024. godine

"Obnova bi trebala početi krajem idućeg mjeseca - studenog. Predmeti su spakirani i ranije, sve je spremno, na privremenu lokaciju seli 3759 umjetnina", kazala je Hini Ratković Bukovčan.

Na pakiranju umjetnina radili su kustosi, restauratori, vanjski restauratori te je, ističe, sve pripremljeno po uzusima struke. Privremena čuvaonica sređuje se kako bi se mogli osigurati svi oni uvjeti koje umjetnine moraju imati da bi se sačuvale i da ne bi bilo oštećenja.

Ravnateljica Mimare nije željela otkriti lokaciju privremene čuvaonice jer se ne radi o tipu otvorenog depoa.

"Zbirka koja seli vrlo je raznorodna, sastavljena od 12 zbirki - slikarstvo, kiparstvo, primijenjena umjetnost, od kineske umjetnosti do Dalekog istoka, metali, arheološka zbirka, zbirka tekstila", kazala je Ratković Bukovčan, otkrivajući tek da joj je vrijednost "ogromna".

Budući da se radi o složenoj zbirci, s puno različitog materijala jako se pazilo na pakiranje i na to da se poštuju potrebe svakog materijala svake te skupine.

Konstrukcijska obnova Mimare koštat će 150 milijuna kuna, otvaranje moguće na ljeto 2024.

Konstrukcijska obnova muzeja na Rooseveltovom trgu trebala bi početi krajem studenog te mora biti dovršena do ljeta 2023. Natječaj za izvođača je pri kraju, a Ratković Bukovčan ističe da su odobrena sredstva u iznosu od 150 milijuna kuna iz EU fondova.

Nakon toga slijedi cjelovita obnova, a ukoliko bi sve išlo po planu, ona bi trebala biti gotova do proljeća ili ljeta 2024. godine. Nakon toga muzej će ponovno otvoriti svoja vrata posjetiteljima sa svim programima.

Muzej je bio zatvoren dvije i pol godine, no Mimara nije prestala s bogatim programima

Iako je muzej bio zatvoren dvije i pol godine, Ratković Bukovčan podsjeća da nisu prestali s bogatim programima - sve predviđene izložbe su održane virtualno, izdano je puno kataloga, članaka, znanstvenih članaka, pokrenuli su blog, a prisutni su i na društvenim mrežama.

"Bili smo aktivni, niti jedan dio programa predviđen ranije nije preskočen", naglasila je.

"Treba se još malo strpiti. Moderne metode prezentacije, tehnike se mijenja iz godine u godinu i vjerujem da ćemo nastaviti onako napredno kao što smo bili napredni te 1987. kad smo se prvi put otvorili", poručila je.