otvorena do 17. lipnja

Izložba Muzeja Mimara 'Iza slike' gostuje u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji

04.05.2022 u 11:00

Bionic
Reading

Iako je zbog obnove zgrade zatvoren, u Muzeju Mimara pokušavaju biti što aktivniji – zaštita, obrada fundusa i prezentacija njegova bogatstva nikada ne prestaje, javljaju nam iz te institucije

'Izložbe zbog posljedica potresa ne možemo realizirati u prostoru Muzeja Mimara. Stoga smo komunikaciju baštine javnosti, kao jednu od temeljnih zadaća muzeja, shvatili aktivnije te odlučili iz prostora muzeja izaći u susret učenicima, nastavnicima i djelatnicima obrazovnih institucija, koji su također osjetili posljedice ovih izvanrednih okolnosti. Postavljanjem izložbe u prostorima škola nastavljamo te dodatno razvijamo trajnu suradnju škola i muzeja. Pritom posebno želimo među mladima očuvati svijest o važnosti baštine i njezina čuvanja, o muzejima kao mjestima učenja, ali i razonode, te ih podsjetiti da smo usprkos epidemiji i potresima ovdje zbog njih, a to ćemo biti i u budućnosti,' poručili su iz Muzeja Mimara, zahvalivši Prvoj gimnaziji na ustupljenome prostoru te pomoći pri realizaciji ove izložbe.

Nakon Prve gimnazije, izložba autora i kustosa Krešimira Jurage će se iduće školske godine realizirati i u drugim školama u Gradu Zagrebu, poručili su iz Muzeja. Za oblikovanje panoa zadužena je Ana Zubić.

'Čim su prestale stroge korona mjere, poželjeli smo krenuti među mlađe naraštaje. Muzeji u Zagrebu su i dalje većinom zatvoreni, treba ih podsjetiti da postojimo, naglasiti da smo tu, da ćemo se obnoviti i otvoriti i da baština čeka te je spremna na susrete. Ovom izložbom htjeli smo pobuditi znatiželju za onime što je iza slike, htjeli smo reći da je poleđina također motiv koji priča svoju priču. Poleđine slika otkrivaju puno toga i često su kod ozbiljnih analiza djela također dio istraživanja. Podaci koji se na njima nalaze koriste se u atribuiranju djela, u konačnici i za određivanje njegove provenijencije', rekla nam je povodom izložbe ravnateljica Muzeja Mimara mr. sc. Lada Ratković Bukovčan.

Izložba je otvorena do 17. lipnja 2022.