u 104. godini

Preminula je Wiltrud Topić-Matutin, udovica čuvenog Mimare

28.07.2022 u 12:44

Bionic
Reading

Preminula je prof. dr. sc. Wiltrud Topić-Matutin, rođ. Mersmann, professor emeritus povijesti umjetnosti na Paris Lodron University of Salzburg i supruga Ante Topića Mimare, hrvatskog sakupljača umjetnina i povjesničara umjetnosti

Topić-Matutin rođena je 21. veljače 1919. u Berlinu, a preminula je 24. srpnja 2022. u Slazburgu. Povodom njezine smrti oglasili su se priopćenjem i iz Muzeja Mimara.

"Dr. sc. Wiltrud Topić- Matutin, rođ. Mersmann, professor emeritus povijesti umjetnosti na Paris Lodron University of Salzburg, rođena 21. veljače 1919. u Berlinu, bila je ugledna povjesničarka umjetnosti čije je najintenzivnije podučje istraživanja bila srednjovjekovna umjetnost. Profesorica na Salzburskom sveučilištu, dugogodišnja cijenjena mentorica na poslijediplomskom studiju cijeli je svoj život posvetila predanom znanstvenom radu. Podržavala je i bila snažna potpora suprugu Anti Topiću Mimari (Korušce, 7. travnja 1898. – Zagreb, 30. siječnja 1987.) slikaru, restauratoru i kolekcionaru u njegovom plemenitom cilju da zbirku umjetnina podari hrvatskom narodu.

Radi ostvarenja donatorova životnog poslanja, adaptiran je središnji prostor tzv. Školskog foruma na Rooseveltovu trgu 5 (podignutoga 1895.). Igrom sudbine donator je preminuo u Zagrebu 30. siječnja 1987., ne dočekavši otvorenje Muzeja a gđa Wiltrud Topić Matutin otvorila je 17. srpnja 1987. Muzej Mimara, punog naziva Zbirka umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara.

Dr. sc. Wiltrud Topić Matutin i u idućim je desetljećima nastavila hvale vrijednu suradnju s Muzejom, nesebično prenoseći svoje znanje njegovim djelatnicima pri svakom susretu, te objavivši, među ostalim, i studije s obradom predmeta iz zbirke. Uz godišnjice donatorove smrti ugošćivala je djelatnike Muzeja u svom domu u Salzburgu, rado dijeleći sa kustosima svoje znanstvene spoznaje o pojedinim djelima zbirke.

Prof. dr. sc. Wiltrud Topić Matutin Mersmann preminula je u Salzburgu 24. srpnja 2022.

Njezin lik i njezino djelo sačuvat ćemo u trajnoj uspomeni.

Neka joj je vječna slava i hvala."