SVEČANA DODJELA

Završio 17. Subversive Film Festival, proglašeni najbolji filmovi

26.05.2024 u 11:36

Bionic
Reading

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer 'Dragan Rubeša' u Kinoteci je završen 17. Subversive Film Festival, najboljim filmom u igranoj konkurenciji proglašen je film Mladena Đorđevića Radnička klasa ide u pakao, a u dokumentarnoj Crna kutija: Dnevnici Shiori Ito. O najboljim filmovima odlučivao je žiri u sastavu Paola Gosalvez, Ejla Kovačević i Tom Waibel

Đorđevićev film Radnička klasa ide u pakao pridružuje se dugoj povijesti borbi za socijalnu pravdu u kojoj oni suočeni s gubitkom svojih radnih mjesta, zatvaranjem svojih tvornica i korumpiranom privatizacijom društvenog vlasništva, pribjegavaju naizgled apsurdnim sredstvima kako bi izborili svoja prava.

Duga filmska povijest subverzivnih obrada tih borbi ovdje pronalazi novi subverzivni obrat koji se suočava s nesvetim moćima sadašnjosti u formi sotonističkih rituala. Svojim filmom Đorđević stvara apsurdnu parabolu subjektivnog beznađa pred đavolskim bratstvom crkve, korupcijom i kapitalom uz zapanjujuću i bizarnu izvedbu ansambla, obrazlaže žiri.

Film Crna kutija: Dnevnici redateljice Shiori Ito hrabra je i osobna priča o prevladavanju traume i traženju pravde. Film je strastven prikaz ranjivosti i otpornosti duha, prenesen bez pretjerane manipulacije ili sentimentalnosti. Priča je to koja ističe ustrajnost i unutarnju snagu te odjekuje univerzalno, navodi žiri.

Posebno priznanje u igranoj konkurenciji osvojio je film Sve jasno redatelja Gábora Reisza, a u dokumentarnoj filmovi Bilješke iz Eremocena redateljice Viere Čákanyove, te Favoriten Ruth Beckermann.

Pobjednički filmovi osvojili su skulpture svjetski poznatog hrvatskog kipara Nikole Vudraga. Iako je filmski dio Subversive Festivala dodjelom nagrada službeno završio, u nedjelju u Dokukinu KIC na programu su dvije posebne projekcije, film Zemlja za nas hrvatske autorice Karle Crnčević te biografski film Preobrazba Edourada Louisa.