program nikad bogatiji

Završio 16. riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak - nikad više događanja i nikad brojnija publika

18.09.2023 u 15:41

Bionic
Reading

Ovogodišnji je, rekordno posjećeni, Vrisak, službeno započeo u nedjelju, 10. rujna, ali zagrijavanje za najbolji kulturno-književni šušur u Rijeci krenuo je već u petak sa Studentskim Vriskom na kojemu su studenti Sveučilišta u Rijeci čitali svoju nagrađenu poeziju i prozu u riječkom Book caffe 'Dnevni boravak'. U subotu, dan prije svečanog otvaranja, u sklopu Festivala u Art-kinu premijerno je prikazan film 'Smrt Djevojčice sa žigicama', a prije početka filma održala se promocija drugog izdanja Ferićeva istoimenog kultnog romana.

Vriskov program nikada nije bio bogatiji, opsežniji ni involviraniji na svim društvenim, kulturnim i institucionalnim razinama u Rijeci. Kroz Vriskovu Brusilicu za srednjoškolce prošlo je više od 300 srednjoškolaca koji su razgovarali s književnicima o njihovim knjigama i aktualnim temama. Dječja kuća i Vrisak junior ugostili su 10 razreda osnovnih škola, pružajući priliku više od 400 djece da se susretnu s autorima tijekom Vriskova tjedna, stoji u priopćenju.

Novi programi pod nazivom Razgovori s povodom privukli su novu publiku i napunili Jaslice MMSU-a. Na trima zanimljivima događanjima prisustvovalo je oko 200 posjetitelja, a tražile su se i dodatne stolice.

'Dnevni boravak', kultno okupljalište riječkih kulturnjaka i ljubitelja dobre književnosti i poezije, opravdao je svoj status omiljenog mjesta druženja gostiju Festivala i publike. Tijekom tog intenzivnog tjedna nabijenog emocijama i uzbuđenjima, svoje tekstove i pjesme čitali su: Damir Šodan i Zvonko Karanović, Nikola Petković i Andrea Žic Paskuči, Vladimir Jankovski i Vesna Marić, Senko Karuza i Marko Tomaš, Vlado Bulić i Dalibor Šimpraga, Martina Vidaić te Ivana Bodrožić i Maja Marchig.

Ove godine Vrisak je imao rekordnu posjećenost, okupivši najveći broj posjetitelja dosada, pa su Vriskovi večernji programi u MMSU-u gotovo redovito bili dupkom puni.

Tako smo u programu Rijeka Calling predstavili brojne riječke umjetnike koji su svojim knjigama i projektima privukli veliku pozornost javnosti ili su im knjige upravo izašle iz tiskare pa su upravo na Vrisku doživjeli svoje prvo predstavljanje. To su Igor Beleš, Tea Tulić, Eva Simčić, Laura Marchig, Enver Krivac i Sebastian Kukavica, a predstavljen je i prvi riječki strip-almanah IracionaList.

Vrisak je programom U fokusu pružio svojoj publici priliku da sazna nešto više o književnom radu i novim knjigama Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Stipe Božića, Tvrtka Jakovine, Velibora Čolića, Marine Šur Puhlovski, Gorana Gerovca, Zorana Ferića, Dore Šustić i Milana Majerovića-Stilinovića. U tom programu predstavljene su i dvije iznimno zanimljive autorice sa sjevera Europe čije su nagrađivane knjige dosad prevedene na dvadesetak jezika, Šveđanka Nini Holmqvist i Finkinja Emmi Itäranta. Ukupno, programe u MMSU-u pratilo je više od tisuću posjetitelja.

Vrisak se ove godine proširio i na druga umjetnička područja osim književnosti pa su tako u MMSU-u u sklopu Vriska otvorenu dvije izložbe: 'Godardove kutije' i 'Mreža motovunskih susreta'. U programu Vrisak Cinema prikazan je i višestruko nagrađivani film 'Val' Dennisa Gansela kojem je prisustvovalo više od 260 srednjoškolaca, koji su nakon projekcije razgovarali o filmu i problemima kojima se bavi. Također, glazbeni trenuci s izvođačima poput Damira Šodana, koji je pjevao songove Leonarda Cohena u svom prepjevu, Fridom Šarar, koja je puštala glazbu u Dnevnom boravku, i Borisom Štokom koji je održao koncert na svečanom otvorenju, umjetnički su u potpunosti zaokružili Vriskov književno-kulturni šušur.

Kruna ovogodišnjeg Vriska bila je dodjela prestižne nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman u iznosu od 15 tisuća eura, koju je osvojio Nebojša Lujanović sa svojim romanom 'Tvornica Hrvata'. U programu dodjele u vrtu Art-kvarta uživalo je više od 250 Riječana.

Kao što smo već više puta istaknuli, kvalitetan, raznolik i obiman program 16. izdanja Festivala Vrisak prepoznala je i publika pa je tako u događanjima na Vrisku ove godine ukupno sudjelovalo oko 3000 posjetitelja. Riječki Art-kvart doista je protekli tjedan bio središtem kulture u Hrvatskoj.