GRAD BEZ BARDA

Zašto su u Dubrovniku odlučili ukinuli baš Shakespearea?

21.06.2014 u 08:47

Bionic
Reading

Budući da je ovogodišnji ukupni budžet Dubrovačkih ljetnih igara manji za otprilike 600.000 kuna nego lani te je jedan od financijera smanjio potporu festivalu, upitali smo organizatore hoće li osim otkazivanja predstave 'Timon Atenjanin' biti i dodatnih izmjena u programu?

Dubrovačke ljetne igre zbog smanjenog iznosa potpore Hrvatske turističke zajednice otkazale su gostovanje Splitskog ljeta s predstavom 'Timon Atenjanin' Williama Shakespearea, u režiji Georgija Para. S obzirom na nikad manji iznos potpore, festivalsko vodstvo bilo je prisiljeno na programsko rezanje.

Kontaktirali smo Ured za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara kako bi nam dodatno objasnili zašto je došlo do otkazivanja predstave zbog smanjenog iznosa potpore Hrvatske turističke zajednice.

'S obzirom na kasni datum objave rezultata natječaja HTZ-a (12. lipnja 201.) kad je već zatvorena financijska konstrukcija 65. Igara i Festivalsko vijeće odobrilo umjetnički program i financijski plan, nije bilo moguće napraviti tolike uštede te je najodgovornije bilo otkazati jedan program, nego ne biti u mogućnosti podmiriti već preuzete obaveze. Festivalsko vijeće je odlučilo da će to biti gostujuća predstava 'Timon Atenjanin' zbog približno istog iznosa troška ovog dramskog gostovanja i razlike u iznosu odobrene potpore HTZ-a', objasnila je njihova glasnogovornica Karla Labaš koja tvrdi da nije otežano financiranje dodatnih programa.

'Financiranje manifestacije ukupno, odnosno preostalih sedamdesetak programa nije u nikakvom smislu ugroženo. Ukupni budžet Igara jest manji za otprilike 600.000 kn nego lani, ali je u skladu s time bio planiran program. Uslijed smanjenja potpore jednog financijera (od ukupno dvadesetak) na ovaj datum, a niti mjesec dana prije otvaranja Igara, skinuli smo jedan program od ukupno sedamdesetak.

Otkazivanje jednog dramskog gostovanja od ukupno sedamdesetak programa nipošto nije ugrozilo manifestaciju. Napominjemo da su sve kulturne, sportske i druge manifestacije ponajviše ugrožene ovako kasnim potvrdama o financiranju, zbog čega nisu u mogućnosti dovoljno rano (odnosno pravovremeno) objaviti program te taj isti program početi prodavati, a uzrok je i ovakvom utkazivanju programa', zaključili su iz Dubrovačkih ljetnih igara.