KAZALIŠTE U BIH

Zaratili Frljić i Hadžihafizbegović

04.10.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Kazališni redatelj Oliver Frljić u Zenici je postavio predstavu 'Pismo iz 1920', prema motivima slavne pripovijetke Ive Andrića. To je izazvalo burnu reakciju bivšeg sarajevskog ministra kulture i popularnog glumca Emira Hadžihafizbegovića pa se dvojica spomenutih dramskih umjetnika trenutno prepucavaju po bh medijima

Jedan od najcjenjenijih kazališnih režisera novije generacije Oliver Frljić u međuvremenu je počeo postavljati predstave i izvan Hrvatske. Nakon što se u Beogradu pozabavio 'Ocem na službenom putu', Frljić je u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu na scenu postavio svoju slobodnu dramatizaciju pripovijetke Ive Andrića 'Pismo iz 1920'. Premijera se dogodila 30. rujna, a reakcije publike bile su pozitivne.

Ipak, kako je Frljić upozorio u svojem otvorenom pismu javnosti, barem jedan čovjek nije bio sretan: 'Drugog oktobra 2011, u 13 sati i 39 minuta, zazvonio mi je mobitel. Nisam mogao ni pretpostaviti da se iza broja +38761... krije glumac Emir Hadžihafizbegović. Gospodin Hadžihafizbegović se predstavio i odmah prešao na stvar.

Postavio je pitanje je li točno da se u mojoj predstavi koristi audiozapis njegove ratne monodrame 'Godine prevare'. Odgovorio sam potvrdno.' Frljić nadalje opisuje kako je Hadžihafizbegović tražio da se svako spominjanje njega i njegove ratne monodrame, koju je već tada nacionalizmom neopterećeni dio bosanskohercegovačke javnosti smatrao skandaloznom, ukloni iz 'Pisma iz 1920' te je zapitao Frljića 'tko stoji iza toga'.

Nakon toga je Hadžihafizbegović, kako tvrdi Frljić, 'zaprijetio da će upasti na sarajevsku premijeru predstave koja će se dogoditi u okviru Internacionalnog festivala MESS i koja je zakazana za 9. oktobra'.

Oliver Frljić
zaključuje da je svojim telefonskim pozivom Hadžihafizbegović - inače istaknuti član SDA i bivši ministar kulture sarajevskog kantona - pokazao 'lice koje neodređenom prijetnjom pokušava napraviti pritisak i umjetničku cenzuru'.

Portal depo.ba je nakon toga kontaktirao s Emirom Hadžihafizbegovićem tražeći komentar, koji je ustvrdio da Frljić širi 'lažne informacije'. Hadžihafizbegović kaže da je 'vrlo civilizirano pozvao' Frljića da objasni zašto spominje njegovu monodramu 'Godine prevare', ali da je režiser 'bio u stanju koje nije normalno te ne znam da li je on narkoman ili je bio pijan'. Hadžihafizbegović je dodao i da mu je Frljić 'opsovao majku balijsku' te najavio da prvi susret njih dvojice 'neće biti ugodan'. Zaključak Emira Hadžihafizbegovića o Oliveru Frljiću jest da je 'nenormalan frajer'.

S obzirom da će 'Pismo iz 1920' biti prikazano na sarajevskom MESS-u 9. listopada, moguće je da ovo prepucavanje dvojice kazalištaraca nije ni približno gotovo.