ADVENT IZ '45.

Zagrepčani iznenađeni posjetom filmskih partizana i ustaša

  • Autor: M.P.
  • Zadnja izmjena 21.12.2015 12:29
  • Objavljeno 21.12.2015 u 12:29
  • +13
  • +10

Ekipa Ljiljana Vidića u šetnji gradom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sara Dombre

Ekipa novog filma Ivana Gorana Viteza 'Narodni heroj Ljiljan Vidić' vikend je provela u kostimiranoj šetnji centrom Zagreba i nemalo iznenadila građane koji su se licem u lice našli s ustašama i četnicima u autentičnim odorama. Ovaj ideološko podijeljeni performans najava je premijere Vitezove komedije na samu Staru godinu

Vojnici su se prošetali zagrebačkom tržnicom Dolac, otvorenom 1930-e, nekoliko godina prije početka Drugog svjetskog rata. Na opće oduševljenje, mnogobrojni Zagrepčani su zaustavljali vojnike ne bi li se slikali s njima. Posebice su stariji građani hrvatske metropole bili oduševljeni ovim nesvakidašnjim posjetom pa su se na trenutak i vratili u 1945., ističe filmska ekipa. Nakon tržnice prošetali su se glavnim zagrebačkim trgom, potom su se uputili na Fuliranje, da bi se nakon toga Jurišićevom ulicom prošetali sve do popularne zagrebačke špice, na kojoj su im se pridružili Kristijan Jaić i Tena Jeić-Gajski, glavni glumci filma 'Narodni heroj Ljiljan Vidić', čime se zapravo otkrilo da je riječ o performansu filmske ekipe uoči početka prikazivanja partizansko-ustaško-četničkog spektakla koji odgovara na pitanje: gdje si bio '45-e?

Narodni heroj Ljiljan Vidić prati četu partizana koja se, predvođena mladim pjesnikom, natječe u endehazijskom talent showu Čimbenik X: pobjednik osvaja nastup na Poglavnikovom domjenku te samim time priliku da uz pjesmu, ples i pucnjeve okonča rat. Saznajte tko je pobijedio u Drugom svjetskom ratu, a tko u prvom hrvatskom talent showu; kako su u 40-ima izgledali šoping centri, a kako razgovori za posao; koji je automobil Hitler poklonio Paveliću i kakve je mudre misli Tito zapisao u svojem nikad objavljenom priručniku za samopomoć.

Premda smještena pred kraj Narodnooslobodilačkog rata, priča Narodnog heroja Ljiljana Vidića govori o Hrvatskoj danas: još uvijek živimo u 1945., još uvijek se dijelimo na partizane i ustaše, nikako da se dogovorimo tko je heroj, a tko zločinac i - kako stvari stoje - još ćemo se načekati da dobijemo zvijezde veće od Tita i Pavelića.

U redovima partizana bore se glumci Kristijan Jaić, Stjepan Perić, Stojan Matavulj, Tena Jeić-Gajski, Ljubiša Savanović i Ivan Đuričić. U ulozi Josipa Broza Tita nastupa Dragan Despot dok Sile Osovine predstavljaju Dražen Čuček kao Ante Pavelić i Dražen Kühn kao Adolf Hitler.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!