najraznovrsnije teme

ZagrebDox: Prvi dan obilježava film o djevojci čije je ubojstvo pokrenulo otpor iranskom fundamentalizmu, evo što još gledamo

27.03.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Prvi festivalski dan ZagrebDoxa nakon svečanog otvorenja kreće od poslijepodnevnih sati projekcijama u pet dvorana Kaptol Boutique Cinema, filmovima najraznovrsnijih tema, od rata u Ukrajini do ženskog identiteta i tetovaža

Program kreće besplatnim projekcijama programa Teen Dox, Biografski Dox i Festival Hits, gdje su "Jedan dan u Ukrajini" Volodimira Tihija o ljudima uhvaćenima u ratnom vihoru i izbor kratkometražnih filmova.

Poslijepodne se prikazuje film Ahsena Nadeema "Vrane su bijele" o ekstremnoj budističkoj sekti gdje autor pravo "prosvjetljenje" nalazi s otpadničkim redovnikom zaljubljenim u heavy metal i sladoled.

Na programu je i "Apolonia, Apolonia" Lee Glob, godinama stvaran portret intrigantne slikarice te film otvorenja "Fantastičan stroj", uz razgovor s redateljem Maximilienom Van Aertryckom,

Regionalna konkurencija kreće s programom kratkometražnih naslova, a Stanje stvari s filmom "Marš na Rim", arhivskim esejem o povijesti i aktualnosti talijanskog fašizma.

Premijerno se predstavlja novi program Green Dox o ekološkoj problematici, filmom "U Modi, iz početka" Becky Hutner o dizajnerici Amy Powney, koja se nakon Vogueove nagrade odlučuje posvetiti stvaranju održive kolekcije.

Majstori Doxa otvaraju se filmom "Sve će biti u redu" slavnog Rithyja Panha, lutka-film verzijom orwellovsko-boulleovske distopijske vizije životinjske supremacije, a tu je i novi film Jona Banga Carlsena "Sanjati Arizonu" o tinejdžerima u američkoj zabiti.

Nikolaus Geyrhalter u filmu "Van prostora i vremena" progovara o borbi s otpadom, o čemu će nakon projekcije razgovarati s publikom.

Film o djevojci čije je ubojstvo pokrenulo val otpora iranskom fundamentalizmu

Biografski Dox otvaraju "Mahsa (Zhina), priča o legalnom ubojstvu" autora skrivenog identiteta o djevojci čije je ubojstvo pokrenulo novi val otpora iranskom fundamentalizmu i "Bonnie, casting legenda" Simona Walloma o direktorici castinga kroz čije su audicije prošetala neka od najvećih holivudskih imena.

Za ponedjeljak je najavljena i projekcija hrvatskog omnibusa "Osam poglavlja" skupine autora o ženskom identitetu u različitim razdobljima života.

Film "Suho tlo u plamenu" iz Međunarodne konkurencije govori o radnicama u samoupravnoj rafineriji ilegalno crpljene nafte nadomak Brasílije.

Glazbeni globus kreće filmom "Bella Ciao" o slavnoj pjesmi, uz razgovor s redateljicom Giulijom Giapponesi, dok "Ispovijesti jednog tattoo umjetnika" prati Jonathana Shawa koji je tetovirao Johnnyja Deppa, Jima Jarmuscha, Iggyja Popa.

Film "Rojek" Zaynê Akyol daje svjedočenja džihadista zatočenih u logorima Sirijskog Kurdistana.

Program će zatvoriti "Tkiva planine" o švicarskom selu u koje "prodiru" geometri, "Skrivena pisma" o tajnom pismu koje povezuje naraštaje Kineskinja i "Hamletov sindrom" o dilemama mladih ukrajinskih glumaca uoči ruske invazije.