od 3. do 9. svibnja

Na 28. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci sedam predstava

27.03.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Na programu 28. Međunarodnog festivala malih scena, koji će se održati u Rijeci od 3. do 9. svibnja, sedam je predstava iz Hrvatske, Srbije, BiH i Poljske, najavljeno je danas na konferenciji za novinare

Izbornik i producent ovogodišnjeg festivala Jasen Boko istaknuo je da je temeljno mjerilo za uvrštenje predstava u program bila njihova kazališna kvaliteta, ali i neka vrsta inovativnosti.

"Osnovna tema koja povezuje te predstave je borba za ljudska prava, a u većini predstava je riječ o ženskim pravima", rekao je Boko.

Naradikalnije o toj temi govori drame Maje Pelević "Posljednja djevojčica" u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi multikulturnog i multinacionalnog kazališta Kosztolanyi Deszö iz Subotice u Srbiji, rekao je. Ona se odigrava u distopijskom svijetu u kojem žene iz siromašnijih zemalja rađaju djecu za bogate, u pogonima nalik proizvodnim trakama u tvornici.

Na programu je i drama suvremene engleske redateljice i spisateljice Nine Raine "Pristanak" u režiji Nebojše Bradića i izvedbi Ateljea 212 iz Beograda. U njoj je riječ o silovanoj ženi, ali i medijskom pristupu toj temi te bešćutnim odvjetnicima, dodao je izbornik.

Izdvojio je i predstavu HNK Split "55 kvadrata" po tekstu Ivane Vuković, i u režiji Ivana Plazibata. Ona oslikava suživot mladog para sa svojim roditeljima, bakom i mlađim bratom supruge u premalom stanu, gdje su se našli u želji da zarade iznajmljivanjem svog stana tijekom turističke sezone.

"To je tragikomična slika zemlje, pa i cijele mediteranske regije koja pod teretom profita gubi pravo na intimu", naveo je Boko.

U programu se ističe i predstava "Kralj Lear" Teatr Stary iz Lublina u Poljskoj. Redatelj je Janusz Oprynski, a glumi jedan od najvećih poljskih glumaca Andrzej Seweryn. Kako je naveo izbornik, riječ je glumačkom eseju i monodrami smještenoj u postapokaliptičnom svijetu. Lear više nije kralj, nego samo starac pretvoren u lutalicu i obespravljenog marginalca.

U programu festivala su i "Genijalna prijateljica" Elene Ferrante u režiji Marine Pejnović te produkciji HNK Zagreb, "Tramvaj zvan želja" Teatra Ulysses u režiji Lenke Udovički te još jedna predstava koju je režirao Ivan Plazibat, "Moj sin samo malo sporije hoda" Ivora Martinića u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra.

Umjetnička ravnateljica MFMS Edita Karađole Šegvić izrazila je zadovoljstvo da se nastavlja s organizacijom ovog festivala, a time i djelo osnivača i dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja Nenada Šegvića.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je naveo da Grad Rijeka namjerava i nadalje sufinancirati i suorganizirati festival, te omogućiti dovođenje sve boljih predstava.

U stručnom festivalskom žiriju su: dramaturg i dramski pisac Darko Lukić, dramska glumica iz Maribora Nataša Matjašec Rošker i kazališna redateljica Tatjana Mandić Rigonat iz Beograda.

Sve predstave izvest će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

U pratećem programu je izložba "Lica, maske, rekvizita - Shakespeareov svijet u poljskim kazališnim plakatima" u Galeriji Kortil, koja predstavlja radove triju generacija umjetnika.