'Ping - Repozitorij budućnosti'

Zagrebački salon arhitekture i urbanizma donosi najbolje od utopijske i spekulativne arhitekture

08.12.2021 u 16:15

Bionic
Reading

Središnja multimedijalna izložba održava se od 11. do 19. prosinca ispred Muzeja Mimara

Zagrebački salon arhitekture i urbanizma, koji se otvara 11. prosinca u paviljonu ispred Muzeja Mimara, ove je godine posvećen temi 'Ping - Repozitorij budućnosti'.

Tema Salona u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata isključivo su nerealizirani projekti koji su ostali 'na papiru', ali koji posjeduju određenu vizionarsku, utopijsku, radikalnu, eksperimentalnu, refleksivnu ili kritičku dimenziju.

Tradicionalna manifestacija suvremenog stvaralaštva na području vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, koju je 1965. utemeljila Skupština grada Zagreba, sastoji se od dva dijela.

Prvi je središnja multimedijalna izložba prijavljenih radova i konferencijskog programa, koji se pod nazivom 'Ping -Repozitorij budućnosti' održava od 11. do 19. prosinca ispred Muzeja Mimara.

Drugi dio je izložba 'pazar pijaca plac sajam tržnica trg' Mirande Veljačić i Dinka Peračića, dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona, koja se s pratećim programom održava od 11. do 24. prosinca u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Josipa Jelačića.

'Salon prikazuje projekte, neostvarene, nedosanjane, aktualne i pauzirane, odsutne, herojske i naivne, skicozne i realne, neodbačene, nedorađene, promišljene, ne-sasvim-jasne, zoom-in, zoom-out, XXS i XXL, efemerne, minimalne, kilometarski duge, podzemne i nadzemne, studentske, diplomske, spekulativne, fiktivne, lagane i teške – stare i potpuno nove', najavljuju.

Selektori Salona su Lea Pelivan i Toma Plejić, organizacijski odbor čine Martina Bienenfeld, Luka Koralet, Roman Šilje i Nevena Tudor Perković, a za koncept, postav i organizaciju, uz selektore, zaslužni su Tonči Čerina, Maja Furlan Zimmermann, Damir Gamulin, Mia Roth Čerina, Antun Sevšek i Frano Petar Zovko.

Salon se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija, Ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.