PLES U NOVOM FORMATU

Zagrebački plesni ansambl na festivalu u Weimaru

30.05.2011 u 09:28

Bionic
Reading

Zagrebački plesni ansambl nastupio je na Festivalu suvremenog plesa u Njemačkom narodnom kazalištu u Weimaru s predstavom UTF-8

Predstava nastala u suradnji Zagrebačkog plesnog ansambla i Zagrebačkog kazališta mladih (ZeKaeM) izvedena je 28. i 29. svibnja u sklopu Međunarodnog festivala plesa u Weimaru. Na okupljanju svjetskih koreografa i plesača predstavljen je ples u novom formatu te su pozvane predstave koje postavljaju, na različite načine, pitanje o slobodi naše volje i našega djelovanja.

Predstava 'UTF-8' Sahara Azimija donosi viđenje računalnog unikoda u plesnom pokretu, plesnim oblicima i stilovima. Plesači pokušavaju zaobići ustaljene kodove kako bi pobijedili stalno kopiranje pokreta, upozoravajući tako na posljedice pojednostavljenja i ukalupljenosti te gubljenja identiteta i posebnosti kao jedinke. Plesač, pjevač i koreograf Sahar Azimi jedan je od najcjenjenijih koreografa u Izraelu te je tijekom karijere bio član nekih od najznačajnijih plesnih kompanija: Inbal Dance Theater, Koldemmama Dance Co, Bat sheva ensemble, Barak Marshals Dance Co. te Clipa theater. Predstavu izvode plesači: Benjamin Bac, Martina Nevistić, Sara Barbieri, Petra Chelfi, Darija Doždor, Maša Kolar, Aleksandra Mišić, i Ognjen Vučinić.

Osim predstave UTF 8,  nastupila je Crystal Pite s predstavom 'Dark Matters' koja istražuje, u ciklusu života i smrti, sile koje utječu na tijelo i duh i prikazuje različite načine manipulacija, te plesačica Yui Kawaguchi koja je plesom tematizirala potragu za vlastitim identitetom u odnosu na čimbenike koji oblikuju volju, kao kulturna pozadina.

Odabrane koreografije istakle su se individualnim umjetničkim potpisom, visokim plesnim i koreografskim sposobnostima i spremnošću na rizik kao i izlaskom iz granica žanra.