'BREAKING NEWS'

Zagrebački MUO nakon potresa svoja vrata otvara izložbom Svjetlana Junakovića, posjetitelji će je moći besplatno razgledati

08.09.2020 u 08:02

Bionic
Reading

Nakon gotovo šest mjeseci tijekom kojih je bio zatvoren za javnost, zbog posljedica potresa i koronavirusa, zagrebački Muzej za umjetnost i obrt jesensku izložbenu sezonu otvara 8. rujna izložbom skulptura i crteža nagrađivanog hrvatskog ilustratora i akademskog kipara Svjetlana Junakovića, pod nazivom 'Breaking News'. Posjetitelji će je na poklon moći besplatno razgledati sve do 18. listopada na saniranom prizemlju Muzeja, dok prvi, drugi i treći kat stalnog postava do daljnjega ostaju zatvoreni.

Izložba 'Breaking News' predstavit će radove Svjetlana Junakovića nastale kroz razdoblje od 2016. do 2019. Uz nezaobilazne crteže na izložbi će biti predstavljene serije zidnih skulptura, monumentalne slobodnostojeće skulpture, te statuete, a moći će se vidjeti i projekcija odabranih skica iz crtaćih blokova u kojima autor prenosi živopisnu atmosferu slikovnog pripovijedanja kakvo nalazimo u vizualnom iskustvu stripa ili animiranoj radnji zbivanja karakterističnoj za film.

'U tematici i motivima radovi autora variraju od serije zidnih skulptura 'Šibenik-Pušači' kao groteskne reinterpretacije znamenitog skulpturalnog vijenca glava sa šibenske katedrale ili triptiha koji predstavlja parodijsku referencu na Matisseovu sliku 'Ples', do preispitivanja klasičnih tema monumentalne plastike poput akta ili lika atletskog junaka u radovima 'Octopussy,' 'Casanova', te 'Šampion lake kategorije.'

Svjetlan Junaković, Breaking News Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUO

Izložba ostaje otvorena do 18. listopada.

Biografija autora

Svjetlan Junaković (Zagreb, 23. siječnja 1961.) diplomirao je kiparstvo na Accademiji di Belle Arti di Brera u Milanu 1985. godine. Od tada se kontinuirano bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom (prvih 25 godina kao samostalni umjetnik, a sada kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu).

Samostalno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu: Firenca, 2016.; Bologna, 2015.; Mexico City, 2011.; Napulj, 2008.; Bruxelles, 2009.; Genova, 2009.; Lisabon, 2007.; Budimpešta, 2001.; Monza, 1996.; München, 1994. Za izložbu skulptura (Gliptoteka HAZU-a, 2015.) nagrađen je Nagradom 'Vladimir Nazor' Ministarstva kulture RH 2016. godine.

Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu, koje su izdane u više od 30 zemalja svijeta i koje su nagrađivane desecima međunarodnih nagrada. Za knjigu 'Gran libro de los retratos de animales' (OQO editora, Španjolska) nagrađen je nagradom Bologna Ragazzi Award u Bologni 2008. te za najbolju knjigu u Španjolskoj (2007.) i u Italiji (2008.). Dva puta je, kao hrvatski predstavnik, bio nominiran za Hans Christian Andersen Illustrator Award, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju.

Junakovićev animirani film 'Moj put', u produkciji Bold studija iz Zagreba, proglašen je najboljim filmom na Hrvatskom festivalu animiranog filma (2010.). 'Moj put' sudjeluje na festivalu u Annecyju te na još stotinjak festivala diljem svijeta.

Od 2016. ekskluzivno objavljuje knjige za The Magic Elephant Books, izdavača iz Kine.