BOGAT PROGRAM

Zagrebački MSU do kraja godine sprema tri velike izložbe

12.09.2019 u 11:56

Bionic
Reading

Nakon prve ovosezonske izložbe, 'Ljudska mjera' Damira Očka koja se otvara 12. rujna, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) do kraja godine postavit će još tri velike izložbe, Davora Vrankića, Zlatka Kopljara te izložbu muzejskih akvizicija u povodu 10. obljetnice djelovanja tog muzeja u Novom Zagrebu

Izložba akademskog slikara i grafičara Davora Vrankića, 'Obećavam ti čudo', čije je otvorenje najavljeno za 25. listopada, donosi u Stalni postav Muzeja dosad najveću prezentacjiu njegovih radova u Hrvatskoj, s izborom crteža nastalih u proteklih 25 godina, ali i novih radova koja izlaže premijerno.

Kako se ističe u najavi, Vrankić, hrvatski umjetnik s pariškom adresom, jedan je od danas rijetkih umjetnika posvećenih isključivo klasičnom mediju crteža kroz koji sažima vizualna iskustva klasičnog slikarstva, stripa, filmske umjetnosti, fotografije, kao i 3D logiku kompjutorski generiranih slika.

'Njegovi radovi iskušavaju našu percepciju sučeljavajući nas s fantastičnim prizorima neprestano promjenjivih pripovijesti u fantazmagoričnim svjetovima koji nas uvode u samu srž njegove bogate imaginacije i izvanredne crtačke vještine', dodaje se.

Vrankić se afirmirao i na međunarodnoj sceni, stvarajući od početka devedesetih crteže velikih formata samo grafitnom olovkom 0,9 2B i istražujući pritom sve izričajne i tehničke mogućnosti tog medija.

Kako to izgleda publika će imati priliku vidjeti tijekom njegove zagrebačke izložbe, na kojoj će u izložbenom prostoru, pred posjetiteljima, započeti stvaranje novog djela "Osam života u jednom danu“, monumentalnog modularnog crteža olovkom od šest do osam dijelova koji mogu funkcionirati zasebno ili kao cjelina.

Davor Vrankić (1965., Osijek) studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao 1991. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U Parizu od 1995. do 1999. studira vizualne umjetnosti na Sveučilištu Paris VIII, odsjek Arts Plastiques.

Izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, radovi su mu nagrađivani i nalaze se u važnim svjetskim muzejima i privatnim kolekcijama kao što su MoMA (New York), Muzej Overholland (Amsterdam), Teaching Tang Museum (Saratoga Springs, New York), Muzej umjetnosti (Ningbo, Kina), Centar za suvremenu umjetnost À cent mètres du centre du monde (Perpignan) i drugi.

Njegovu izložbu u MSU, što će biti otvorena do 22. prosinca, pratit će bogata dvojezična monografija koju je dizajnirao Mirko Ilić, s tekstovima teoretičarke Leonide Kovač i kustosice izložbe Kristine Bonjeković Stojković.

Prva retrospektiva Zlatka Kopljara

Izložba 'Konstrukcije', prvi retrospektivni pregled stvaralaštva međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara, otvorit će se 14. prosinca, u Prostoru za povremene izložbe MSU-a.

Predstavit će se selekcija njegovih najvažnijih radova, od dokumentacije ranih performansa iz 90-ih godina u kojima propituje mogućnosti razumijevanja drugog, položaja umjetnika u ratom zahvaćenom društvu, nesnošljivost ili pak krhkost ljudskog postojanja, sve do multimedijskih instalacija nastalih tijekom prošle godine.

Bit će tu i radovi kojima je zapažen na inozemnoj sceni, poput fotografskog ciklusa 'K9 Compassion' i 'K9 Comapssion+', gdje je 'poput suvremenog hodočasnika izveo performans klečanja pred institucijama koje utjelovljuju političku, odnosno umjetničku moć'.

Na retrospektivi su uvršteni i njegovi najvažniji video radovi snimljenih od New Yorka preko Varšave do Zagreba, te recentne instalacije i skulpture koje utjelovljuju umjetnikova razmišljanja o kolektivnom sjećanju, mogućnosti oprosta i iskupljenja i na koncu sumnje u emancipatorsku moć umjetnosti i njezinih institucija, stoji u najavi MSU-a.

Cilj izložbe, kojoj je kustosica Leila Topić, je revalorizirati Kopljarov opus, odnosno postaviti ga u širi društveni kontekst 's obzirom da se njegovo stvaralaštvo hotimice opire svrstavanju u poželjne kulturne obzore'.

'Njegova je pozicija u umjetničkoj nomenklaturi dragocjena upravo stoga jer je neodrediva, a radovi interpretativno neiscrpljivi. Kopljar je, naime, uvijek iznad, izvan i protiv struje, a ova izložba pokušat će 'razrezati' dvojbe o vlastitom umjetničkom poslanju odnosno umjetničkoj (ne)moći', dodaje se.

Izložba će biti otvorena do 16. veljače, a prati je opsežno ilustrirana knjiga s tekstovima Sanje Cvetnić, povjesničarke umjetnosti i profesorice pri zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Oryja Deassaua, slobodnog kustosa i Leile Topić koja je i urednica publikacije. Uz MSU, publicirat će je i njemačka izdavačka kuća 'Distanz'.

Deseta obljetnica MSU-a u Novom Zagrebu 

MSU će svoju desetu obljetnicu djelovanja u novoj zgradi u Novom Zagrebu, gdje je Muzej preselio s Gornjega grada, obilježiti u prosincu otvorenjem izložbe koja predstavlja izbor umjetnina prikupljenih donacijama i otkupima, te dinamičan život muzeja od otvorenja 11. prosinca 2009. do danas.

S obzirom na to da je u proteklih deset godina Muzej povećao fundus za više od 3000 djela, iz MSU-a kažu kako je ta izložba dobra prilika da se zahvale velikom broju donatora i suradnika, koji su omogućili prinove u njihovim zbirkama, kao i realizaciju uspješnih izložbenih, edukativnih i drugih programa.

Muzej kontinuirano prikuplja građu od svog osnivanja 1954. godine, što je prezentirano na izložbama akvizicija u cikličkim intervalima, a posljednja takv izložba bila je otvorena 2009. kao dio izložbenog programa otvorenja nove zgrade muzeja.

'Od tada do danas prikupljena je građa kojom možemo pokazati raznovrsne pojave u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, prvenstveno zahvaljujući otkupima nagrađenih radova na izložbama HT-nagrade. U desetogodišnjem razdoblju prikupili smo obimnije donacije pojedinih umjetnika što omogućava cjelovitije predstavljanje njihova opusa na izložbi', ističe se u najavi izložbe.

Muzejska građa će se predstaviti po tematsko-problemskim cjelinama i odabranim fenomenima kojima se bave suvremeni umjetnici, ali će u pojedinim cjelinama uspostavljati dinamičan odnos s radovima koji pripadaju razdoblju poslijeratnog modernizma.

Deset godina muzejskog djelovanja na lokaciji predstavit će se vremenskom lentom i multimedijskim sadržajima, a na projekcijama filmova publika će moći otkriti procese koji se u muzeju odvijaju skriveni od očiju javnosti.

Kustosica i autorica izložbe je Nataša Ivančević, muzejska savjetnica.