NFC TEHNOLOGIJA

Zagrebačka Mitopeja objavila skandinavski pustolovni klasik koji čitatelju nudi dodatni, digitalni sadržaj

15.07.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Hrvatski nakladnik Mitopeja kao prvi u svijetu posegnuo je za tehnologijom komunikacije bliskog polja (NFC) kako bi podignuo iskustvo čitanja na višu razinu, posebnim izdanjem pustolovnog klasika švedskog pisca Fransa G. Bengtssona 'Crveni Orm' s ugrađenim čipom koji čitatelju nudi posebno iskustvo prelaženja granica između svjetova

NFC ili komunikacija bliskog polja u svijetu je, pa i Hrvatskoj, već dug niz godina poznata tehnologija čijom bi primjenom svakodnevica prosječnog korisnika trebala biti znatno olakšana, stoji u najavi.

Kao što je slučaj sa svim novinama, i korisnost postojanja i korištenja NFC-a često otvara rasprave i budi kontroverze, no njegova je primjena, i na mjestima gdje je zaživjela, trenutno usmjerena na nešto profanije sfere života; beskontaktno plaćanje namirnica, korištenje beskontaktnih kartica u javnom prijevozu, a mogu se naći i u sve popularnijim fitness narukvicama. Ali u knjigama?

'Zašto tiskani primjerak ne bi stajao oplemenjen dodatnim, digitalnim sadržajima? Uoči ljeta 2019., Mitopejini vizionari čitatelje okreću prema budućnosti, vodeći ih na putovanje u slavnu vikinšku prošlost uz 'Crvenog Orma', pustolovni klasik švedskog pisca Fransa G. Bengtssona', ističe se u najavi.

Na predlistu crnom kožom presvučene knjige nalazi se sitan čip koji, postavi li se iznad njega mobitel ili kakav drugi uređaj s ugrađenim NFC-om, čitatelja vodi na internetsku stranicu koja zasad nudi biografiju autora, a u budućnosti će obuhvaćati i druge zanimljive sadržaje. Kako se ističe u najavi, riječ je pionirskom poduhvatu ne samo na hrvatskom, nego i na svjetskom tržištu knjiga.

'Iskustvo prolaska kroz svjetove i brzog prelaska granica sad je, uz pomoć NFC tehnologije, po prvi put u svijetu podignuto na višu razinu, a za to je zaslužna mala zagrebačka nakladnička kuća Mitopeja', poručuje taj nakladnik.

Luksuzno ograničeno izdanje 'Crvenog Orma' objavljeno je u 500 primjeraka. Svaka knjiga ima svoj individualnim broj, a jamči ga plastificirana naljepnica na vakumiranom ovitku. Čitatelji mogu narudžbom prilikom kupovine zatražiti i personalizirani broj od 001 do 500.

Roman 'Crveni Orm' o vikinškom svijetu na prijelazu prvog kršćanskog tisućljeća, jedini je roman švedskog erudita Fransa G. Bengtssona, izvorno objavljen u dva dijela, 1941. i 1945. godine. Prožet stvarnim povijesnim ličnostima i pun ljudski prepoznatljivih likova, kao i stalnog previranja između svijeta starih nordijskih bogova i novih religija u nadiranju s juga, 'Crveni Orm' omiljeni je klasik, u Skandinaviji smatran najboljim romanom o Vikinzima.