NOVA SEZONA

Zagrebačka Komedija nakon potresa i pandemije opet otvara svoja vrata, a ugostit će i Gavellu

30.09.2020 u 15:39

Bionic
Reading

Koncertnom verzijom operete 'Grofica Marica' 2. listopada Kazalište Komedija ponovo otvara svoja vrata nakon saniranih šteta od potresa i uz primjenu propisanih epidemioloških mjera, a do konca godine teatar na Kaptolu najavljuje bogat reprizni program i jednu premijeru.

Kako stoji u najavi nove sezone, u Kazalištu Komediji od početka rujna počele su probe predstava s repriznog repertoara, koje će na rasporedu biti od listopada.

'To znači da je Komedija, koja je stradala u potresu u ožujku ove godine, ponovo spremna za rad, pod epidemiološkim mjerama, naravno', ističu iz toga kazališta. Kapacitet dvorane, odnosno, broj ulaznica u prodaji znatno je manji od punog kapaciteta dvorane (oko jedna trećina od ukupnog broja sjedala), a pojedine predstave bit će malo prilagođene kako bi i glumci i cijeli ansambl bili što sigurniji.

Upravo zato je i opereta E. Kálmána 'Grofica Marica', s kojom Komedija u petak otvara sezonu, prilagođena te će biti izvedena u koncertnoj verziji. 'No, to ne znači da će publika biti zakinuta za pravi glazbeno-scenski doživljaj, jer je Lada Kaštelan napravila dramaturšku, a redatelj Ozren Prohić scensku prilagodbu', napominju iz Komedije.

Osim koncertne 'Grofice Marice', u listopadu su na rasporedu gotovo sve predstave iz prošle sezone, 'Zaljubljeni Shakespeare', 'Brat bratu', 'Mamma Mia!', 'Tulum u samostanu', 'Revizor', 'Čarobni Broadway' i 'Legenda o svetom Muhli', te dvije predstave koje su do sad igrale u Jazz&Cabaret klubu Kontesa a od sad će igrati na Komedijinoj pozornici na Kaptolu, '39 stepenica' i 'Najstariji zanat'.

  • +17
Najstariji zanat' Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Potonja, 'Najstariji zanat', s velikim je uspjehom prošlog četvrtka, 24. rujna, gostovala u INK u Puli. Bilo je to prvo gostovanje ove gorko-slatke drame u režiji Nine Kleflin izvan Komedije. Za listopad je najavljeno i gostovanje predstave Rayja i Michaela Cooneyja 'Brat bratu' na Glumačkom festivalu u Krapini (GFUK). Predstava je premijerno izvedena početkom veljače ove godine i do zatvaranja igrala s velikim uspjehom pred punim gledalištem. U Krapini gostuje 17. listopada.

Tjedan Gavelle u Komediji i proslava 70. obljetnice Komedije

U prvom tjednu studenog, od 2. do 7., Komedija će ugostiti Gradsko dramsko kazalište Gavellu, koje je također stradalo u potresu.

'Budući da Gavella još uvijek nije obnovljena, Komedija će njezinu ansamblu drage volje ponuditi gostoprimstvo na svojoj pozornici, te će se u navedenom tjednu odigrati tri naslova s po dvije izvedbe', stoji u najavi.

U Komediji će igrati Gavelline predstave 'Gospoda Glembajevi', 'Hotel Zagorje' i 'Kako je počeo rat na mom otoku'. Točan raspored igranja bit će objavljen uskoro.

  • +14
Hotel Zagorje Izvor: Promo fotografije / Autor: Jasenko Rasol

U studenome Komediju očekuje i proslava velikog i značajnog jubileja - 70. obljetnice Kazališta, koja će, kako ističu iz toga kazališta, biti obilježena svečano i dostojanstveno te prilagođeno novonastalim uvjetima, a o čemu će publika biti pravodobno obaviještena.

Jedina Machiavellijeva komedija za kraj sezone

Kalendarsku godinu Komedija će završiti premijerom 'Mandragole', jedine komedije Niccole Machiavellija smatrane prvom komedijom iz doba renesanse.

Machiavelli se u ovoj ciničnoj komediji obračunava sa svojim sugrađanima izvrgavajući ruglu njihovu gramzljivost, lažljivost i pohotljivost. Autoru ništa ljudsko nije strano pa tako ni ovi ovozemaljski porivi koji pokreću njegove likove, ali mu je zato itekako stalo da raskrinka licemjerje kojim ih prikrivaju. U tome nitko nije pošteđen - ni ugledni pravnici, ni svećenici, ni mladi zaljubljenici.

'Premda nas čak pola tisućljeća dijeli od Machiavellijeve Firence, svježina i britkost ove komedije nije nimalo izblijedjela, tako da će jamačno i zagrebačka publika na početku trećeg tisućljeća prepoznati u njoj vječne mračne tajne ljudske duše i postaviti si pravo makjavelijansko pitanje - opravdava li cilj doista sva sredstva?', poručuju iz Komedije.

'Mandragolu' će režirati Zoran Mužić, a živopisne likove ove renesansne komedije utjelovit će Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Goran Malus i Dajana Čuljak.