Kepler-452b

Zagrebačka filharmonija starta s praizvedbom novog djela Sanje Drakulić

22.09.2015 u 14:49

Bionic
Reading

Proslava jubilarne, 145. sezone Zagrebačke filharmonije započet u će Lisinskom svečanim koncertom otvorenja u petak, 25.rujna 2015.g. Iz Zagrebačke filharmonije najavljuju sezonu ispunjenu velikim umjetničkim imenima, virtuoznim izvedbama i jedinstvenim glazbenim programom.

Zagrebačka filharmonija svečanim će koncertom u petak, 25. rujna s početkom u 19:30 sati otvoriti svoju jubilarnu 145. sezonu. Čast vođenja prvog koncerta u sezoni 2015./2016. pripala je izvrsnom domaćem dirigentu Ivanu Repušiću, koji je odavno svrstan u najbolje dirigente mlađe generacije, što dokazuje kako uspjesima u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Maestro Repušić velika je zvijezda Njemačke državne opere, kao i brojnih drugih njemačkih opernih kuća, u kojima redovito nastupa.

Za proslavu jubileja renomirana hrvatska skladateljica Sanja Drakulić Zagrebačkoj filharmoniji je poklonila svoje novo djelo - Kepler-452b, za veliki simfonijski orkestar. Tako će posjetitelji koncerta imati priliku čuti praizvedbu navedenog djela koje će zasigurno obogatiti hrvatsku glazbu.

Solistički nastup u izvedbi Dvorakovog Koncerta za violončelo imat će ruski virtuoz, čelist Alexander Rudin. Uzajamna naklonost zagrebačke publike i maestra Rudina započela je njegovim ranijim koncertima u Zagrebu – osim što je poznati svjetski violončelist, Rudin je i ugledni dirigent. Zagrebačka publika imala ga je priliku vidjeti u obje uloge za koje dobiva jednake pohvale.

Posjetitelji su prije svakog koncerta u ciklusu, s početkom u 19.10 sati, pozvani prisustvovati uvodnom upoznavanju s koncertom. Ovog puta upoznat ćete skladateljicu Sanju Drakulić te člana orkestra, violončelista Smiljana Mrčelu.