KULTURNA SURADNJA

Zagrebačka filharmonija oduševila Pečuh

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.10.2012 15:13
  • Objavljeno 22.10.2012 u 13:21
Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zagrebačka filharmonija

U sklopu projekta međunarodne kulturne suradnje dviju zemalja i razmjene orkestara, Zagrebačka filharmonija pod dirigentskom palicom maestra Uroša Lajovica i solističkim nastupom baritona Ljubomira Puškarića gostovala je u Pečuhu

Pečuh je peti po veličini grad u Mađarskoj. Naseljava ga velik broj Hrvata, zbog čega je 1998. dobio i UNESCO-ovu nagradu Grad mira zbog promicanja manjinskih kultura, tolerancije i prihvaćanja izbjeglica tokom Domovinskog rata.

Hrvatska manjina u Pečuhu ima gimnaziju, radio program na hrvatskom jeziku, Hrvatsko kazalište, Znanstveni zavod te Kulturno Društvo August Šenoa.

Iako, prema popisu stanovništvu iz 2010, broji tek 157.680 stanovnika, najveće je sveučilišno središte u Mađarskoj i značajno kulturno središte. O tome govori i podatak da je upravo Pečuh 2010. proglašen europskim gradom kulture.

Taj podatak suviše ne čudi ako se prisjetimo da grad veličine Pečuha ima orkestar - Panonsku filharmoniju. Orkestar je stoljetne tradicije, smješten u velebnom zdanju Kodaly centra, kako kažu - najakustičnije dvorane u regiji. Pečuh je i rodno mjesto poznatog modernističkog slikara Victora Vasarelyja.

Na početku koncerta Zagrebačke filharmonije producentica Panonske filharmonije, Nora Czvikli, pozdravila je sve prisutne, a posebno Veleposlanika Republike Hrvatske u Budimpešti Gordana Grlića – Radmana, hrvatsku konzulicu Ljijanu Pancirov kao i članove hrvatskog Veleposlanstva koji su također prisustvovali koncertu.

Zagrebačka filharmonija koncert je otvorila skladbom 'Muzika za gudače' cijenjenog hrvatskog skladatelja, akademika Frane Paraća.

Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Publika okupljena u Kodaly centru imala je prilike uživati u impresivnom baritonu Ljubomira Puškarića u izvedbi djela raskošne orkestracije i prizvuka tradicijske glazbe Hrvatskog Zagorja 'Z mojih bregov' skladatelja Krešimira Baranovića. Oduševljena publika pozdravila je i ispratila Ljubomira Puškarića ovacijama.

Zagrebačka filharmonija nastavila je sa 1. simfonijom u c-molu Johannesa Brahmsa - djelom koje je nastajalo dvadeset godina, ali i danas pripada u remek-djela klasičnog glazbenog stvaralaštva.

Orkestar Zagrebačke filharmonije nakon povratka iz Pečuha vraća se na svoju pozornicu u petak, 26. listopada s prvim koncertom Bijelog ciklusa.

Zagrebačkoj publici dobro poznati maestro Leopold Hager predvodit će orkestar kroz 'Requiem Eternam' uz sjajne soliste: Tomislava Mužeka, Martinu Gojčetu-Silić, Evelin Novak i Ante Jerkunicu te zbor Ivan Goran Kovačić koji će svojim solističkim izvedbama dočarati dostojanstvenost i uvesti nas u svečanost dolazećeg blagdana Svih Svetih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi