DVA KONCERTA

Zagrebačka filharmonija gostuje u Ljubljani

28.11.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Orkestar Zagrebačke filharmonije u četvrtak, 29. studenog, i petak, 30. studenog, gostuje u Ljubljani u redovitom ciklusu Slovenske filharmonije

Orkestrom Zagrebačke filharmonije dirigirat će maestro svjetskog glasa i jedan od najvećih dirigenata današnjice Dmitrij Kitajenko, a svoje violončelističko umijeće slovenskoj će publici solistički dočarati ruski umjetnik Alexander Rudin.

Alexander Rudin bio je učenik Dmitrija Kitajenka na studiju dirigiranja na Moskovskom konzervatoriju.

Na ovom koncertu Rudin će se ipak vratiti svojim 'glazbenim korijenima' – solista violončelista, vođen dirigentskom palicom svog cijenjenog učitelja maestra Kitajenka.

Alexander Rudin profesor je na Moskovskom konzervatoriju i dobitnik brojnih priznanja i nagrada, naročito u Rusiji: dobitnik je Državne nagrade, Nagrade ruske vlade, predsjednik je Glazbene skupštine, a ujedno i umjetnički ravnatelj i dirigent komornog orkestra Musica Viva. Zbog glazbenih dostignuća i zasluga u kulturi proglašen je počasnim umjetnikom Rusije.

Publici u Ljubljani Zagrebačka filharmonija ovaj će se put predstaviti izvedbom djela Ludwiga van Beethovena, Haydna i R. Straussa.

Koncert će započeti Petom simfonijom u c-molu Ludwiga van Beethovena, djelom koje je nakon početnog neuspjeha kod publike dobilo gotovo mitsko značenje.

Četiri stavka simfonije pokazuju pravilnu i uređenu strukturu, no ipak djeluju začuđujuće spontano i potresno te postupno, prema riječima pisca E. T. A. Hoffmana, slušatelja na završetku vode u 'svijet beskonačnosti'.

Nastavit će se Prvim koncertom za violončelo i orkestar u C-duru Josepha Haydna. Djelo je nastalo na prijelazu baroka i klasicizma, a spoj glazbenih utjecaja dviju epoha njegovoj glazbenoj formi daje posebnu draž koja odiše duhom promjene.

Tri stavke koncerta maksimalno eksponiraju solista u tehničkom i muzikalnom smislu. Uz prisutne virtuozne kadence, djelo sadrži prave izazove za svirački temperament – violončelist mora slijediti promjene karaktera, koje kreću od svečanog preko melankoličnog pa sve do šaljivog. Kao takvo, djelo je izazov za svakog solista i ne sumnjamo da će Alexander Rudin svojim majstorskim violončelističkim umijećem na njega uspješno odgovoriti. Haydnovo djelo značajno je obogatilo inače skromni violončelistički koncertni repertoar i zbog toga se smatra jednim od najvažnijih djela klasične glazbene literature.

Svoj vrhunac ova koncertna večer doživjet će izvedbom jednog od najuspješnijih glazbeno-scenskih djela, suitom iz opere 'Kavalir s ružom' Richarda Straussa, komičnom operom u koju je skladatelj stavio naglasak na melodije valcera kojima je protkano cijelo djelo.