top 20

Za svakog ponešto: donosimo popis najnovijih knjiga koje vrijedi pročitati

28.07.2017 u 14:13

Bionic
Reading

Od novih romana Dubravke Ugrešić i Ivice Prtenjače, preko priča o čovjeku koji nakon gubitka posla postane proziran i ženi koja se, unatoč visokom stupnju radijacije, odbija iseliti iz rodnog naselja pored Černobila, sve do pjesama za ručak i budućnosti u kojoj će smrt biti samo tehnički problem - donosimo top 20 novih naslova koje preporučujemo za čitanje

Domaći i strani romani

Ivica Prtenjača, Tiho rušenje, VBZ

Neka vrsta nastavka 'Brda', ali više kao sljedeća pjesma u pjesničkom ciklusu, novi roman Ivice Prtenjače 'Tiho rušenje' smješten je u oronuli zagrebački stan u kojem soboslikar s diplomom profesora književnosti dolazi oljuštiti i oličiti zidove. Naizgled običan radni zadatak duboko mu mijenja život.

Dubravka Ugrešić, Lisica, Fraktura

Što je književnost danas, koja je uloga pisca, je li moguće samo tako napisati roman i ispripovijedati priču, tko ima kontrolu nad tekstom? To su samo neka od pitanja koja pokreću novu knjigu Dubravke Ugrešić o kojoj smo već pisali.

Carlos Ruiz Zafón, Labirint duhova, Fraktura

'Labirint duhova' roman je na čijim će se stranicama razriješiti sudbine likova koje smo zavoljeli u 'Sjeni vjetra', ali i iznimna posveta svijetu knjiga i svima koji bez njih ne bi mogli živjeti: zadivljujući spomenik umijeću pričanja priča, veličanstveno mjesto susreta književnosti i života.

Maria Àngels Anglada, Violina iz Auschwitza, Hena com

Roman o graditelju violina zarobljenom u Auschwitzu čiji život ovisi o stvaranju savršenog instrumenta, smatra se neizostavnim djelom o Holokaustu jer o najvećim zločinima 20. stoljeća progovara ispreplićući lirsku jednostavnost, fikciju i stvarnu nacističku dokumentaciju.

Javier Marías, Tako počinje zlo, Profil

Remek-djelo književnoga diva 'Tako počinje zlo' kritičari su proglasili najboljim španjolskim romanom 2014. Radnja je smještena u 1980-e, vrijeme kad razvod nije bio dopušten pa su parovi pošto-poto nastavljali živjeti zajedno, varati se i međusobno uništavati.

Kate Atkinson, Život za životom, Vuković & Runjić

Ursula Todd 1930. ulazi u mali cafe i ubija Adolfa Hitlera. Tako počinje vrtlog paralelnih stvarnosti, obiteljske sage, putovanja od Londona do Berlina, povijesne drame kojoj je u srži pitanje što kada bismo imali nekoliko života na raspolaganju.

Ondjaki, Prozirni, Hena com

Ondjakijev šokantan, ali humorom prožet roman 'Prozirni', kojeg je nedavno promovirao u Zagrebu, govori o Odonatu koji ostaje bez posla, a potom prestaje jesti, nakon čega postaje proziran. Kad mu sin umre u zatvoru, postaje toliko lagan da ga žena mora privezati kako ne bi odlebdio.

Ayse Kulin, Posljednji vlak za Istanbul, Mozaik knjiga

Jedna od vodećih turskih spisateljica bosanskohercegovačkog porijekla Aysa Kulin priču o zabranjenoj ljubavi kćerke otomanskog paše i mladog Židova kombinira s poviješću jednog od najmračnijih perioda u Europi.

  • +10
Ljetna lektira Izvor: Promo fotografije / Autor: VBZ

Renate Dorrestein, Kameno srce, Hena com

'Kameno srce' šokantna je priča u čijem je središtu obiteljska tragedija i tabuizirana bolest, a psihološki je toliko napeta da autoricu zovu književnim Hitchcockom.

Kent Haruf, Naše duše u noći, Naklada Ljevak

Smješten u istočni Colorado, u izmišljeni gradić Holt, religiozni i konzervativni, zadnji roman Kenta Harufa, objavljen u svibnju 2015., nekoliko mjeseci nakon njegove smrti, čuvena je spisateljica 'Ursula K. Le Guin opisala kao knjigu iz koje zrači istinska prisutnost sreće.

Karl Ove Knausgård, Moja borba, četvrta knjiga, OceanMore

U novom nastavku kontroverznog heksaloga 'Moja borba' susrećemo osamnaestogodišnjeg Karla Ovea Knausgårda koji napokon živi sâm u malom i izoliranom ribarskom selu na sjeveru Norveške gdje se zaposlio kao učitelj u osnovnoj školi.

Alina Bronsky, Posljednja ljubav babe Dunje, Naklada Ljevak

Sjajan uvrnuti roman o baki koja usred zone smrti, u svom rodnom mjestu u blizini Černobila, unatoč upozorenjima vlasti na visok stupanj radijacije, gradi novi život.

Tereza Boučková, Godina pijetla, Hena com

Autobiografski roman Tereze Boučkove, koji je u Češkoj izazvao žestoke rasprave, govori o problemima s kojima se suočavala kao majka dvojice usvojenih romskih dječaka koji u pubertetu postaju problematični, neukrotivi i neprepoznatljivi.

Marente de Moor, Nizozemska djeva, Naklada Ljevak

U ljeto 1936. nizozemski liječnik šalje svoju 18-godišnju kćer Jannu svome poznaniku, Nijemcu s kojim se sprijateljio kao mladić, a koji bi Janni trebao pomoći da usavrši mačevalačke vještine. Ovaj pak tamo organizira zabranjenu menzuru za studente, dvoboj u kojemu sudionici nanose vidljive ozljede jedni drugima kao znak hrabrosti.

Erica Fischer, Aimée & Jaguar, Mediart International

Istinitu ljubavnu priču nacističke nevjeste i osam godina mlađe Židovke u Berlinu 1942. poznata je austrijska novinarka i književnica pretočila u slavni roman po kojemu je u međuvremenu nastao i hit-film.

Poezija i kratka priča

Frank O'Hara, Pjesme za ručak, Šareni dućan

Jedna od najvažnijih knjiga poezije 20. stoljeća, od najpoznatijeg pjesnika tzv. Njujorške škole, 'Pjesme za ručak' zbirka su džezerski improviziranih stihova, među kojima su najpoznatiji oni nastali za vrijeme pauze za ručak, dok je O'Hara radio kao kustos u MoMA-i.

Lucia Berlin, Priručnik za spremačice, Naklada OceanMore

Da bi mogla uzdržavati djecu, Lucia Berlin radila je kao medicinska sestra, spremačica, bolnička administratorica, profesorica u gimnaziji. Istovremeno, borila se s alkoholizmom i ovisnošću, a sva iskustva zabilježila je u pričama koje su 2015. objedinjene u već kultni 'Priručnik za spremačice'.

Domaća i strana publicistika

Željka Matijašević, Crna limfa/Zeleno srce. Alternativni leksikon duše, Durieux

Želite li znati što je zajedničko melankoliji i fatalnim ženama ili koja je povezanost patokracije i tramvaja? Alternativni leksikon duše će vam sve objasniti i pritom vas dobro nasmijati.

Yuval Noah Harari, Homo deus: Kratka povijest sutrašnjice, Fokus

Nakon što je u 'Sapiensu: Kratkoj povijesti čovječanstva' dao pregled ljudskog napretka u proteklih 100 tisuća godina, svjetski slavni povjesničar Harari u 'Homo deusu' pokušava zamisliti budućnost u kojoj je rat zastario, gladi nema, a smrt je samo tehnički problem.

Ksenija Vidmar Horvat, Imaginarna majka: rod i nacionalizam u kulturi 20. stoljeća, Sandorf

Slovenska sociologinja kulture sjajno analizira sliku majke i majčinstva i uopće položaja žene u nekoliko različitih povijesnih i društvenih sistema, poslijeratnom američkom kapitalizmu, slovenskom socijalizmu te slovenskoj tranziciji devedesetih i ranih nultih godina.

Više savjeta o ljetnim zanimacijama potražite u našem ljetnom specijalu