NE PROPUSTITE

Vodič kroz vikend na Interliberu za velike i male

16.11.2013 u 09:43

Bionic
Reading

Provjerite zanimljivi program koji ovoga vikenda nudi Interliber za odrasle i djecu, od promocija knjiga do raznih radionica. Navratite na štandove koji nude odlične popuste na knjige, a oko izbora se konzultirajte s našim preporukama novih naslova publicistike, književnosti i stripa te vodičem kroz najpovoljniju kupnju

Subotnji program Interlibera donosi najviše noviteta najmlađoj publici te korisne savjete njihovim roditeljima.

Od 10 do 11 sati, klinci mogu prisustvovati oglednoj radionici 'Luda kemija iz Fora laboratorija'. 'Moje fora tijelo' interaktivna je radionica o ljudskom tijelu za djecu od sedam do 11 godina u organizaciji Fora radionica. U sklopu programa je i kratko predavanje Paola Zenzerevića 'Što su edukacijske tehnologije'

Fora radionice održat će i u nedjelju od 11 do 13 sati znanstveni šou za djecu: 'LittleBits - digitalni legići - prezentacija dobrog primjera edukacijske tehnologije'

Od 12 do 13 sati, Naklada Nika poziva na iskustvenu radionicu 'Učite ih da budu sretni', na kojoj će sudionici osvijestiti važnost da djeca od najranijeg djetinjstva uče zadovoljiti svoje potrebe na uravnotežen način. 'Uz primjenu slikovnice 'Učite ih da budu sretni' poznatog psihologa Roberta Sulla, kroz igru djecu učimo da prepoznaju i zadovolje svoje potrebe za ljubavlju, zabavom, slobodom i moći.
Važno je naučiti ih da u najranijem djetinjstvu prepoznaju: kada su tužni, kada su sretni, kako dobiti ono što žele, kako riješiti probleme i mnoge druge stvari. Pozivamo vas na radionicu, u trajanju od 90 minuta, na kojoj ćete i sami na trenutak biti dijete koje uči', piše u najavi programa.

U 12 će se u paviljonu 5 održati i promocija knjige 'Avantura osobne promjene 3, Priručnik za rastavljene roditelje koji vole svoju djecu' autorice Ljubice Uvodić-Vranić

Od 13.30 do 14.30 sati, Ranko Milić i dječja grupa Sathya Sai organizacije Hrvatske nastupit će na koncertu 'Pjesme za život: pjesme o vrlinama istine, ljubavi, ispravnosti, mira i nenasilja'.

Od 16.30 do 17.00 sati, izdavačka kuća Element predstavlja devet novih stručno-popularnih priručnika iz biblioteke: 'Kako djetetu pomoći da...' poznate autorice, prof. dr. sc. Edite Slunjski, namijenjeno svima koji se privatno ili profesionalno bave odgojem i obrazovanjem djece predškolske i školske dobi, dakle, svim odgajateljima, učiteljima i roditeljima.

U nastavku edukativnog programa, od 17.00 do 17.30 sati, predstavljaju i knjigu aktualne tematike: 'Učimo učiti: ŠTO je kvalitetno znanje i KAKO ga stjecati', mladih autorica, magistrica pedagogije, Maje Jerčić i Jelene Sitar. Autorice na stručan, ali i slikovit način objašnjavaju što je znanje, zašto je ono vrijedno i što sve podrazumijeva proces učenja. Knjiga se osvrće i na značaj okoline za stimuliranje ili inhibiranje učenja, a posebno su zanimljive metode učenja razvijene u praksi, zbog kojih ova knjiga svakome može biti izuzetno korisna.

17.30 do 18.00 sati, termin je rezerviran za kombinaciju znanosti i magije. Naime, Element predstavlja zbirku od 14 priča za djecu: 'Kako dokazati da postoje vilenjaci i druge čarobmatičke priče' autorice profesorice Jadranke Klepac. 'U ovoj vas zbirci autorica uvodi u vlastite čarobne svjetove baveći se istovremeno zanimljivim matematičkim problemima. Mogu li se spojiti bajka i matematika, dva, po mišljenju većine ljudi, nespojiva područja? U ovoj knjizi autorica je pokazala da mogu, jer, kako sama kaže: prava je matematika uvijek povezana s čuđenjem, istraživanjem i otkrivanjem novoga. Pa i školski zadatak iz matematike s kojim se prvi puta susrećete može vam stvoriti taj osjećaj magičnosti, ispunjenja, zadovoljstva i čuđenja te vas zauvijek zarobiti poklonivši vam upravo pravu dozu adrenalina i zadovoljstva vlastitim snagama', stoji u najavi.

Najmlađa publika od 18.00 do 19.00 sati može uživati i u predavanju 'Edukativne slikovnice: jučer, danas, sutra'. Čemu nas uče slikovnice? Koja je slikovnica 'ona prava'? Je li slikovnica igračka ili dječja prva knjiga?' te izložbi u starih slikovnica predavačice i autorice Tamare Teković.

Od programa za djecu treba izdvojiti i predstavljanje nove slikovnice 'Božić u srcu' autorice Josipe Franjić Radulović, koje će se održati u nedjelju od 13.00 do 13.30 sati. Nastupaju: Glazbeno-dramska skupina BoMboNčići i Dječji zbor Jagodice iz Dječjeg vrtića Šumska jagoda s voditeljicama zbora Sonjom Kraljić i Zdravkom Đurinek

Također u nedjelju, Naklada Cvrčak, od 14.30 do 15.30 sati, donosi radionicu najmlađe autorice u Hrvatskoj, 12-godišnje Josie Zec, koju će popratiti i hip-hop performans (izvedba: Josie Zec i Teo Gudelj).

U subotu ne manjka ni zanimljivog programa za odrasle.

Tako je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje priredio promociju izdanja 'Hrvatski pravopis', od 11 do 12 sati.

Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje jedinstveni je pravopis hrvatskoga jezika koji je uspio uvesti reda u hrvatsko pravopisanje, karakterizirano brojnim pravopisnim izdanjima s raznim pravopisnim rješenjima. Jedinstven je po tome što je potpuno besplatan na internetu na adresi pravopis.hr, a rezultat je rada institutskih znanstvenika i javne rasprave, koja se o pravopisnim pitanjima održala prvi put u povijesti.. Zbog brojnih zahtjeva korisnika, 'Hrvatski pravopis' otisnut je u ograničenoj nakladi i bit će pušten u prodaju ekskluzivno na Interliberu.

U 12 sati, u paviljonu 5, održat će se promocija knjige Mani Gotovac 'Fališ mi u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi' u izdanju Profila. Uz autoricu će na promociji sudjelovati Judita Franković, Hana Hegedušić i Robert Plemić

Od 15 do 16 sati, u organizaciji izdavačke kuće VBZ, o aktualnim temama govori profesorica Mirjana Krizmanić. Ugledna hrvatska psihologinja i najprodavanija domaća autorica Mirjana Krizmanić u svojoj novoj knjizi 'A što sad?' uči nas kako da pronađemo snagu i uspješno savladamo najstresnije i najteže životne trenutke. Kad nam je teško suočiti se s nekom situacijom, kad ne možemo svoj problem u potpunosti podijeliti s drugima, ni s prijateljima niti sa stručnjacima, koristit će nam 'upute za nevolje' profesorice Krizmanić – jednostavne afirmativne tvrdnje koje bismo trebali pažljivo pročitati pa ih tada ponavljati sebi samima.

U 17 sati u paviljonu 5, održat će se promocija knjige 'Kreativna kuhinja' Steve Karapandže u izdanju Profila. 'U 'Kreativnoj kuhinji' objedinio sam svoj 40-godišnji rad. Nova je kuharica pomak od tradicije i klasike, na neki je način jednostavnija i u skladu s vremenom, globalna, jer danas su nam svima dostupni začini i namirnice iz cijeloga svijeta. Većina se jela može pripremiti dosta brzo, što je danas itekako važno, a recepti svima ostavljaju mogućnost da u njih unesu vlastitu kreaciju, maštu i strast', napisao je u uvodu sam autor.

Od 19.30 do 20.30 sati, Bruno Šimleša predstavlja najnovija VBZ-ova hit izdanja: 'Bog nije mrtav', 'Moć nesavršenstva' i 'Dokaz da postoji raj'.

Najzanimljivija nam se čini upravo knjiga 'Dokaz da postoji raj', koju je ugledni američki neurokirurg i ateist napisao nakon iskustva kliničke smrti i koja je uzdrmala svjetsku znanstvenu zajednicu. Autor Eben Alexander ugledni je neurokirurg koji je uvijek bio skeptičan prema iskustvima svojih pacijenata koji su doživjeli iskustva kliničke smrti i svjedočili o postojanju onostranog svijeta, razgovorima s anđelima i Bogom, sve dok sam nije doživio upravo takvo iskustvo koje je prenio u svojoj knjizi.

Razgovor 'Jedinstvo različitosti' od 20.30 do 21 sat, u organizaciji Narodne biblioteke Srbije, na kojem sudjeluju Srđan V. Tešin i Milena Đorđijević, književna teoretičarka i urednica programa iz kulture u Narodnoj biblioteci Srbije. Oni će otvoriti pitanja koliko poznajemo književnost u regiji. Koje su to teme i stilske karakteristike koje razlikuju odnosno zbližavaju srpske i hrvatske pisce. Koliko imamo u vidu jedinstvo i nedjeljivost zajedničkog kulturnog prostora kada govorimo o književnosti sa ovih prostora? Ovaj razgovor bit će prilika da se Tešin osvrne i na svoj roman' Kroz pustinju i prašumu' koji umjetnički interpretira spomenute teme.

Nedjelja

Događaji završnog dana Interlibera započinju s predstavljanjem Evropske nagrade za književnost koju je među dvanaest autora ove godine dobio Faruk Šehić za roman 'Knjiga o Uni'. Organizator je Udruženje izdavača BiH, a predstavljanje traje od 10.30 do 11 sati. Od 16 do 17 sati, posjetitelji također mogu upoznati dobitnike nagrade Društva pisaca BIH: Šime Ešića za djelo 'Izmišljaonica iz sela Pričevci' i Amira Talića koji je nagrađen za djelo 'Ručak kod Obame'

Iranski kulturni centar od 13.30 do 14 sati donosi promociju knjige 'Iran rušenje predrasuda' autora Hrvoja Kunovića, uz prezentaciju dokumentarnog filma o Iranu, autora Ante Guga. Moderatorica promocije je Ivona Denk. Knjiga je putopisno dnevničkog izričaja, s mnogo fotografija Irana. U isto vrijeme, na zajedničkom putovanju po Iranu, nastao je i dokumentarni film Ante Guge.

Promocija autorskog stvaralaštva književnika i redatelja Gradimira Gojera održat će se od 14 do 14.30 sati.