JONATHAN BARNBROOK

Vodeći aktivistički dizajner u HDLU-u

  • Autor: Sanja Fligić
  • Zadnja izmjena 21.01.2009 09:30
  • Objavljeno 20.01.2009 u 18:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Retrospektivna izložba jednog od vodećih britanskih grafičkih dizajnera Jonathana Barnbrooka otvara se 21. siječnja u Hrvatskom domu likovnih umjetnika

Izložba grafičkog dizajna pod nazivom 'Collateral damage' donosi dio impozantna opusa Jonathana Barnbrooka nastalog u 20 godina njegova stvaralaštva. Iako nije posve siguran koliki broj radova će biti izložen, Barnbrook se pobrinuo da budu podjednako zastupljena djela iz svih razdoblja njegova stvaralaštva.

Njegov karakterističan pristup dizajnu primjenjuje se u širokom rasponu medija vizualnih komunikacija, ali je ipak najpoznatiji po radu na području tipografije. Barnbrookova tipografija predstavlja spoj dizajna i političkog aktivizma, te se često primjenjuje u tisku, filmu i kompjuterskim igrama. Među ostalim, autorski potpisuje osebujne fontove Prozac, Nixon i Bastard.

Za vrijeme svojeg prvog posjeta Zagrebu u 2001. (organizacija HDD-a) značajno je utjecao na rad hrvatskih dizajnera predstavljajući dizajnerski manifest 'First Things First'. Utjecaj je bio obostran: naime, za boravka u Zagrebu na ulicama je zamjetio logo tekstilnog lanca Standard konfekcija (današnja Lantea grupa), koji je pretvorio u font 'Double Think’. Autor logotipa Standard konfekcije Vinko Ožić Paić, danas 70-godišnji umirovljeni kućni aranžer i pismoslikar, potpisan je kao suautor ove tipografije. Ova je izložba i svojevrsna premijera 'Double Thinka' u Hrvatskoj.

press

press

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Barnbrookov rad usmjeren je protiv velikih koorporacija i globalizacije

Barnbrook je jedan od prvih koji je u svoj rad uveo etiku i predstavio pojam takozvanog 'aktivnog dizajnera'. Aktivni dizajner, za razliku od običnog stilista, zauzima kritički pristup i nije fokusiran samo na formu, objasnio je. Po njemu je osnovna obaveza dizajnera ne zaboraviti da je dio društva, a upravo je ta misao osnovno obilježe njegova rada.

Suradnju je, između ostalog, ostvario s japanskim Shiseidom, glazbenikom Davidom Bowiem i najprovokativnijim britanskim suvremenim umjetnikom Damienom Hirstom. Posljednjih nekoliko godina Barnbrook redovito surađuje s kanadskom organizacijom Adbusters, čiji je rad usmjeren protiv medija, korporativnog kapitalizma te društvene i ekološke erozije izazvane njihovim djelovanjem.

Hrvatskim dizajnerima je poručio prije svega da budu hrabri i ne brinu za novac, već za slanje poruke. Također je poručio neka stvaraju stvari koje polaze iz samog srca njihove kulture jer će, kopirajući što se događa u New Yorku ili Londonu, svoj dizajn učiniti dosadnim.

Dan po otvorenju izložbe, 22. siječnja 2009. u 19.30 sati, Jonathan Barnbrook će održati i javno predavanje naziva 'Prijateljska vatra' (Friendly Fire). Izložba, čiji je suorganizator Hrvatsko dizajnersko društvo, bit će otvorena do 10. veljače.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi