KLASIČNA SEZONA 2011/12.

Voda, eter, vatra ili HNK?

04.10.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Dok upisi pretplata već traju, vrijeme je za pregled onoga što ozbiljniju publiku željnu glazbenih uzbuđenja čeka u sljedećih nekoliko mjeseci

Nakon Varaždinskih baroknih večeri i nakon što će kroz nekoliko dana koncertno-scenska izvedba Pergolesijeve opere 'Služavka gospodarica' zatvoriti Samoborsku glazbenu jesen, na redu će biti šesto izdanje Međunarodnog festivala komorne glazbe Zagreb kom, koje će se održati od 14. do 16. listopada u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Uz Susannu Yoko Henkel, osnivačicu i ravnateljicu festivala, publici će se tijekom ovoga puta skraćenog trajanja ove manifestacije predstaviti će još deset vrsnih glazbenika: pijanistica Gabriela Montero, violist Guy Ben-Ziony, pijanistica Lauma Skride, Alexandra Scott, bariton Sam McElroy, fagotist Bence Bogányi, klarinetist Chen Halevi, violinist Boris Brovtsyn, čelistica Jing Zhao i hornist Szabolcs Zempléni


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog počela je sa svojim programima. U ciklusu Lisinski subotom već je nastupio Simfonijski orkestar Čajkovski kojim dirigira Vladimir Fedosejev, a u listopadu slijede još Bečki simfoničari s dirigentom Hansom Grafom, a prava poslastica stiže 12. studenog kada u Zagreb dolazi jedan od najboljih kontratenora današnjice Max Emanuel Cenčić s programom koncertnih i opernih arija Georga Friedricha Händela.

Operne arije ipak je bolje tražiti u – operi. Zagrebačka za ovu sezonu najavljuje najprije operu devetnaestostoljetnog francuskog skladatelja Ambroisea Thomasa prema Shakespeareovom 'Hamletu'. Na premijeri 19. studenoga što znaju i umiju zagrebačkoj će publici pokazati dirigent Hervé Niquet i redatelj Michiel Dijkema. Sljedeća premijera najavljena je za 17. veljače i riječ je o 'Ljubavnom napitku' Gaetana Donizettija, koji će režirati Cesare Lievi i kojim će ravnati Pietro Rizzo. Zagrebačka premijerna operna sezona završit će krajem travnja 2012. 'Jenufom' Leoša Janáčeka u režiji Ozrena Prohića. Isti redatelj započet će i opernu sezonu splitskog Hrvatskoga narodnog kazališta općepoznatom operetom 'Šišmiš' Johanna Straussa mlađeg, pod ravnanjem Nade Matošević. Repertoarni odabir sklon lakim novogodišnjim rješenjima uozbiljit će 'I vespri siciliani' Giuseppea Verdija ili 'Sicilijanska večernja' dirigenta Ive Lipanovića i redatelja Petra Selema.

Ivo Lipanović
će, ali u suradnji s redateljicom Dorom Ruždjak Podolski, otvoriti i opernu sezonu Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci 6. listopada operetom 'Pariški život' Jacquesa Offenbacha. Najveći sezonski glazbeno-scenski projekt na Kvarneru ipak je Puccinijeva 'Manon Lescaut', koji će za sredinu ožujka režijski prirediti Janusz Kica, a glazbeno Nikša Bareza.

'Pariški život' u riječkom HNK
Ivo Pogorelić


Zagrebačka filharmonija već 6. studenoga, u sklopu svog Crvenog ciklusa, najavljuje veliki koncert Ive Pogorelića s djelima Rahmanjinova i Čajkovskog, a orkestrom će ravnati Dmitrij Kitajenko. Nekadašnji ciklusi Zagrebačke filharmonije malo su promijenili imena, pa su oktave nestale, ali su se pojavili elementi. Tako je nekadašnja Crvena oktava sada vatra, Plava je voda, a Bijela eter. U tom vatrenom nizu Pogorelićev klavir u studenom prati Nikita Borisoglebski violinom, a u ožujku i Bruno Vlahek klavirom. U posebnom programu nazvanom Zvjezdani ciklus početkom prosinca gostuje mezzosopranistica Denyce Graves, koju kritika naziva 'predobrom da bi bila stvarna'. Krajem ožujka, u vodenoplavom ciklusu, ponovno nastupa Pogorelić, ali s bitno drukčijim programom sastavljenim od Chopina i Brahmsa.

Sveukupno, 'klasičarima' ni ove sezone neće biti dosadno. Barem dok se ne odluče za haenkaovsku pretplatu ili pak sami pokušaju odlučiti jesu li vatra, eter ili pak samo voda.