ANTOLOGIJSKI BANKSY

Vlasnik puba prodaje čuveni grafit 'gej policajaca'

07.05.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Banksyjev grafit koji je godinama predstavljao omiljenu turističku atrakciju Brightona, spomenik suvremenoj umjetnosti te provokaciju britanskim konzervativcima, 'Policijski poljubac', bit će ponuđen na aukciji

Grafit koji se godinama nalazi na zidu puba Prince Albert, a prikazuje strasni ljubavni klinč dvojice policajca, postao je redovita točka u turističkoj ruti i omiljeno mjesto brojnih poklonika svjetski slavnog uličnog umjetnika Banksyja. Ipak, tome da postoje i oni kojima je grafit trn u oku, posvjedočili su brojni napadi vandala koji su se događali u prošlosti.

Upravo potaknut vandalizmom, no zasigurno i činjenicom da Banksy posljednjih nekoliko godina uživa ugled jednog od najtraženijih suvremenih autora, vlasnik puba odlučio je prodati grafit putem njujorške galerije. Prema procjeni kolekcionara, grafit će ostvariti cijenu između 500.000 i 1.000.000 funti.

'Budući da je to naslikao na zidu puba, sav novac pripada pubu', kazao je njegov vlasnik Chris Steward. U razgovoru za britanski Guardian Steward se prisjetio prošlih godina koje su protekle upravo u znaku tog djela.

'Iako je privlačio pažnju brojnih turista, grafit je postao mamac za ulične vandale zbog čijih oštećenja je nekoliko puta obnavljan', kazao je.

Vlasnik je naposljetku zaključio da će grafit opstati jedino daleko od zida puba i uz pomoć specijaliziranog restauratorskog tima, sliku prebacio na platno, a na mjesto grafita stavio faksimil, zaštićen pleksiglasom.

'Mislim da time ne varamo ljude, jer je 80 posto slike autentični Banksy', kazao je vlasnik.

Prodaja grafita uzrujala je velik broj stanovnika Brightona. Jedna je od njih ravnateljica galerije Art Republic, Lindsay Alkin, koja smatra da je prodaja djela uništavanje kulturnog nasljeđa Brightona te da bi ono trebalo ostati u vlasništvu grada.

U svoju obranu, vlasnik puba kazao je da je nekoliko puta pokušao kontaktirati s Banksyjem, ali bez uspjeha te smatra da ima legalno pravo prodati grafit.