PREMIJERA 17. OŽUJKA

'Vježbanje života - drugi put': Što donosi nova verzija kultne riječke predstave

24.02.2020 u 13:08

Bionic
Reading

Predstava 'Vježbanje života - drugi put' u režiji Marina Blaževića, koja je, kako je najavljeno 'u povremenom dijalogu s predstavom 'Vježbanje života' po romanu Nedjeljka Fabrija, u dramatizaciji Darka Gašparovića i režiji Georgija Para', premijerno će se izvesti 17. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinare u ponedjeljak

Izvorna predstava 'Vježbanje života' praizvedena je u riječkome HNK 1990. godine, igrala je ukupno 86 puta pred uvijek punim gledalištem te postala kultna riječka predstava i važan element u buđenju interesa grada za vlastitim identitetom.

Intendant riječkoga kazališta Marin Blažević, redatelj i dramaturg nove predstave, ustvrdio je da je ona ne samo jedna od ključnih predstava u HNK u novije vrijeme, nego i njegova mandata kao intendanta. 'To će ponovno biti priča o Rijeci od početka 19. stoljeća do 50-tih godina prošloga stoljeća, ali s produžetkom i novom perspektivom nakon tog doba, pa sve do današnjeg vremena', rekao je Blažević.

Neće to biti samo predstava o Rijeci, nego i o ovome HNK, što će biti jedna od njenih glavnih tema, s obzirom na neka od ključnih događanja zbivanju u kazalištu, naveo je. U dramatizaciji su surađivale i Lucija Klarić, Maja Ležaić i Nikolina Rafaj, pa će nova predstava donijeti žensku perspektivu na povijest Rijeke, kazao je Blažević. Istaknuo je da će tome doprinijeti i nastup četiriju velikih glumica, Neve Rošić, Zrinke Kolak Fabijan i Olivere Baljak, koje su glumile u prvom 'Vježbanju života', te Mire Furlan. 

Rošić, Kolak Fabijan i Baljak igrat će uloge kao i u prvoj inačici, ali će na sceni nastupati i pod svojim imenima, a Mira Furlan će u predstavi biti samo pod svojim imenom. Sve ostale ženske uloge su dvostruke, tako da glumice igraju likove iz predstave, ali i same sebe. Muškarci će glumiti samo likove, a ne i sebe.

Nastupit će više od 30 glumica i glumaca, a uz članove Riječkog kazališta mladih 'Kamov' i članove zbora Opere, na sceni će biti ukupno više od 90 izvođača. Predstava se postavlja kao zajedničko ravnopravno djelo Hrvatske i Talijanske drame riječkoga HNK.    

Neva Rošić rekla je da se odazvala pozivu da glumi u novom 'Vježbanju života', otvarajući si time mogućnost vrlo emocionalnog angažmana u životnoj dobi u kojoj čovjek misli da se sve gasi i da se više ništa novo ne može doživjeti. Doživljavam vrlo emocionalno boravak i rad ponovno u rodnoj Rijeci, susretu s kolegama i kazalištem, rekla je. Zrinka Kolak Fabijan ocijenila je da je ovo posve drukčija predstava od prve te da je dobro da je tako. Nisam više, nakon četiri godine u mirovini, ni slutila da ću se vratiti na scenu, ali kad sam došla u svoju nekadašnju garderobu, imala sam osjećaj da nikada nisam ni otišla, rekla je.

Dramaturške savjetnice u predstavi su Neva Rošić, Mira Furlan i Lada Čale Feldman. Koregrafkinja i asistentica redatelja je Mila Čuljak, scenograf Alan Vukelić, kostmografkinja Sandra Dekanić, autori glazbe Josip Maršić i Zoran Medved, video materijala Marin Lukanović a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Predstava se postavlja u sklopu programskog pravca 'Doba moći' EPK 2020 u Rijeci. Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić kazala je da se nada da će predstava temama koje otvara i novom perspektivom doprinijeti tom programskom pravcu.