'FB FOR YOUR THOUGHTS'

Više od 50 umjetnika priključilo se MSU-ovom Facebook projektu: Stvarati u doba korone

30.04.2020 u 21:08

Bionic
Reading

Vlasta Delimar, Paulina Jazvić, Siniša Labrović, Mare Milin, Stipan Tadić, Irena Frantal, Zlatan Vehabović i Davor Vrankić samo su neki od umjetnika koji su se dosad uključili u online projekt zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti 'FB for your thoughts / FB misao na dan', pokrenut sredinom travnja kao odgovor na pandemiju

'U jeku nedavnih strogih mjera izolacije uzrokovane globalnom pandemijom COVID-19, uz koje je Zagreb pogodio i razoran potres, MSU je pokrenuo online projekt u suradnji s brojnim umjetnicama i umjetnicima pod nazivom 'FB for your thoughts / FB misao na dan'. Ideja projekta je stvoriti novi način komunikacije i povezanosti u trenutcima prisilne razdvojenosti, kao i prikupiti te izložiti što veći broj umjetničkih perspektiva, razmišljanja i svjedočanstava ovog zasigurno prijelomnog trenutka početka 21. stoljeća koji će obilježiti kako svakog pojedinca, tako i suvremenu umjetničku scenu', kažu iz MSU-a o projektu čije su voditeljice Martina Munivrana, viša kustosica i Ana Škegro, kustosica te voditeljica Pedagoškog odjela.

'Brojni umjetnici s kojima Muzej surađuje, kao i drugi suradnici MSU-a, su zbog specifičnosti svoga djelovanja ovom globalnom krizom posebno pogođeni. O čemu razmišljaju i na koje se sve načine nose s trenutnom situacijom, kako podnose izolaciju, neizvjesnost, koje su njihove brige, strepnje, radosti, što ih tješi, ali i inspirira da nastave stvarati - sve su to pitanja koja su nas zanimala kada smo ih pozvali da s nama podijele svoje misli i sudjeluju u projektu 'FB for your thoughts / FB misao na dan'', kažu iz MSU-a.

U trenutku kad su projekt pokrenuli, 14. travnja 2020., MSU je bio zatvoren za javnost, te su, kao prostor u kojem umjetnici mogu podijeliti svoja razmišljanja ili svoju tišinu odabrali društvene mreže, odnosno Facebook.

Do sada se za sudjelovanje u projektu odazvalo više od 50 umjetnica i umjetnika različitih generacija i umjetničkih izričaja, a oni su: Grgur Akrap, Željko Badurina, Maša Bajc, Jelena Bando, Maša Barišić, Josipa Bubaš, Jasenka Bulj, Denis Butorac, Boris Cvjetanović, Vlasta Delimar, Sandro Đukić, Igor Eškinja, Irena Frantal, Martina Grlić, Igor Grubić, Ištvan Huzjan, Katarina Ivanišin Kardum, Paulina Jazvić, Slobodan Jokić (Dan Oki), Tea Jurišić, Luka Kedžo, Sven Klobučar, Davor Konjikušić, Koraljka Kovač, Kristian Kožul, Martina Kramer, Melita Kraus, Igor Kuduz, Andreja Kulunčić, Siniša Labrović, Glorija Lizde, Antun Maračić, Radenko Milak, Mare Milin, Neven Petrović, Ante Rašić, Igor Rončević, Maja Rožman, Ana Sladetić, Sandra Sterle, Goran Stojčetović, Lana Stojičević, Miran Šabić, Stjepan Šandrk, Bojan Šumonja, Stipan Tadić, Predrag Todorović, Zlatan Vehabović, Margareta Vidmar, Žarko Vijatović i Davor Vrankić.

Kroz do sada prikupljene radove u različitim medijima - od crteža, slike do fotografije - iščitava se to kako se svatko od pozvanih umjetnica i umjetnika na sebi svojstven način nosi s trenutnom situacijom, kažu iz MSU-a.

'Jedni su prožeti dozom humora poput crteža 'Ovo sam ja, ronim na dah' slikarice i ilustratorice Jelene Bando, drugi pak puni nade i optimizma poput rada Irene Frantal 'Love & Art (Will Save Us)', dok se kroz radove naših istaknutih performera Vlaste Delimar i Siniše Labrovića iščitava ironijski duh, kao i kod umjetnice Sandre Sterle. Neki od umjetnika ilustriraju ili fotografiraju crtice iz života poput Svena Klobučara, Denisa Butorca, Radenka Milaka, Gorana Stojčetovića i Maje Rožman, koja u opisu selfija s maskom piše: 'Ne mogu podnijeti to da ljudi više 'nemaju' lica … s maskama ne prepoznajem nikoga - niti sebe, niti druge. Pa sam na maske otisnula lica za svaki dan. Ako je ova čitava situacija s maskiranjem čudna, neka barem bude čudna do kraja.'

Mnoge naše umjetnice kao što su Paulina Jazvić, Martina Kramer, Glorija Lizde, Ana Sladetić i Melita Kraus iznimno su poetične u svojim radovima, dok nam Davor Vrankić šalje fotografiju koja prikazuje kako u svojem studiju upravo radi na novom crtežu velikih dimenzija, po čemu je i poznat – život ide dalje, a umjetnost nikada ne prestaje', kažu iz MSU-a te naglašavaju kako popis pozvanih umjetnica i umjetnika nije konačan. Nastavljaju ga i dalje širiti s obzirom na to da je jedna od ideja ovoga projekta objediniti što više umjetničkih perspektiva i svjedočanstava aktualne situacije prvenstveno u Hrvatskoj, ali i svijetu.

'Na Facebook stranici Muzeja ukupno je do sada objavljeno 17 radova, a nastavljamo ih objavljivati svakodnevno – svaki dan novi rad, druga perspektiva, jedan novi početak', kažu iz MSU-a. Projekt možete pratiti ovdje