just stop oil

[VIDEO] Aktivistice upale u londonsku Nacionalnu galeriju i zalile juhom remek-djelo Vincenta Van Gogha

14.10.2022 u 13:32

Bionic
Reading

Aktivistice uključene u kampanju Just Stop Oil polile su juhom sliku Suncokreti Vincenta van Gogha, koja je izložena u Nacionalnoj galeriji u Londonu

Dvije žene ušle u prostoriju u galeriji u kojoj je izloženo Van Goghovo remekdjelo i bacile dvije limenke juhe od rajčice na sliku, koja je zaštićena staklom. Nakon toga su se, kako je izgledalo, uz pomoć ljepila zaljepile za zid. Aktivistice su povezane s klimatskom organizacijom Just Stop Oil, koja prosvjeduje posljednja dva tjedna u britanskoj prijestolnici.

'Vrijedi li umjetnost više od života? Više od hrane? Više od pravde? Kriza troškova života potaknuta je fosilnim gorivima – svakodnevni život postao je nedostižan za milijune promrzlih gladnih obitelji – ne mogu si priuštiti ni podgrijavanje limenke juhe', poručila je jedna od aktivistica Phoebe Plummer.

'U međuvremenu, usjevi propadaju i ljudi umiru u jakim monsunima, ogromnim šumskim požarima i beskrajnim sušama uzrokovanim klimatskim promjenama. Ne možemo si priuštiti novu naftu i plin, trebat će sve. Jednog dana, pogledat ćemo unatrag i oplakivati sve što smo izgubili osim ako ne djelujemo odmah', kazala je.

  • +5
Van Goghovi suncokreti Izvor: Profimedia / Autor: ROBBERT SLAGMAN / AFP / Profimedia

Van Goghovi Suncokreti, izloženi u Nacionalnoj galeriji u Londonu, remek-djelo su ovog poznatog nizozemskog slikara, potječu iz 1888., a vrijednost slike procjenjena je na više od 83 milijuna eura.

Londonski suncokreti dio su serije slika koje je Van Gogh naslikao 1888. i 1889. godine. Slike se danas čuvaju u nizu svjetskih muzeja, od SAD-a do Amsterdama te Londona.