'PREDMET BEZ DOSTOJANSTVA'

Velika donacija Dube Sambolec zagrebačkom MSU

18.07.2012 u 09:43

Bionic
Reading

Vrijedna donacija slovenske umjetnice Dube Sambolec zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), s petnaest instalacija nastalih u Norveškoj od 1993. do 2005., predstavljena je na izložbi "Predmet bez dostojanstva", otvorenoj u tom muzeju.

Izložene su instalacije i skulpture od kojih je većina iz serije Interscapes, Day i Night iz devedesetih već bila izložena u Zagrebu, 1998. u 'starom' MSU i Gliptoteci HAZU, te multimedijske instalacije s početka 2000. iz serije Collectors.

Umjetnica, koja zadnjih dvadesetak godina živi i radi na relaciji Ljubljana - Oslo, govorila je na konferenciji za novinare neposredno uoči otvorenja izložbe kako je došlo do toga da 2007. zagrebačkom muzeju daruje svoja djela.

Uvijek sam se upuštala u nerealne i velike radove koje nije bilo lako ostvariti, bili su skupi i teško ih je bilo skladištiti, pa sam i za donirane instalacije morala birati hoću li ih baciti ili spasiti, rekla je Sambolec. Moja dvojba bila je smeće ili muzej, napomenula je, dodavši da bi je 'ubilo' da ih se morala riješiti jer se radi o petnaest godina života i svemu što je tome prethodilo.

Objasnila je kako je zagrebački MSU izabrala zahvaljujući dobroj suradnji s ovdašnjim kustosima od ranije, a osobito dugogodišnjem prijateljstvu s Leonidom Kovač, kustosicom koja je radila njezinu prethodnu izložbu u Zagrebu.

Duba nikada nije bila pomodna umjetnica koja preferira feminizam ili istočnoeuropsko porijeklo koji su u tom paketu prolazili kod zapadnjačkih kustosa, ocijenila je Leonida Kovač, docentica na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. U nomadizmu od bivše Jugoslavije do Skandinavije njezini radovi jasno artikuliraju genezu 'novog svjetskog poretka' jer su nastajali u ključnom razdoblju kada se nisu mijenjale samo političke i kulturne paradigme, nego i one gologa života, kazala je.

Jadranka Vinterhalter, kustosica izložbe "Predmet bez dostojanstva", drži kako je svaki izloženi rad poseban i može ga se iščitavati na svoj način. Po njezinim riječima, instalacije, koje su u Zagreb stigle u 19 velikih sanduka koje je umjetnica sama izradila tijekom dvije godine, višeznačne su jer govore o materijalu, prostoru i svjetlu, a u MSU su "našle svoje pravo mjesto".

Ravnateljica MSU Snježana Pintarić nazvala je izložbu "senzacionalnom" i "jedinstvenom", s obzirom na to da će tek dio nje biti u stalnom postavu te u tako "monumentalnom" izdanju neće tako skoro biti viđena. To je jedna od najvećih donacija koje je Muzej do sada dobio, istaknula je Pintarić, dodavši da donacije sačinjavaju skoro pedeset posto fundusa MSU.

Duba Sambolec (Ljubljana, 1949.) završila je Akademiju likovnih umjetnosti u rodnom gradu, a od 1992. radi u Norveškoj kao profesorica likovne umjetnosti i pročelnica Odsjeka za kiparstvo na Akademiji u Trondheimu, a potom i kao profesorica na Nacionalnoj akademiji likovnih umjetnosti u Oslu. Izlagala je na brojnim prestižnim svjetskim izložbama, među kojima i u Veneciji te Sao Paulu.

Izložba, koju je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, može se razgledati do 2. rujna.