15. - 29. ožujka

Večeras započinje 16. festival kabareta Gumbekovi dani

15.03.2023 u 10:16

Bionic
Reading

Glumačka družina Histrion najavila je u utorak u Zagrebu 16. festival kabareta Gumbekovi dani, za vrijeme kojega će od 15. do 29. ožujka biti izvedeno 14 predstava, a koji će završiti svečanom dodjelom nagrada

Zlatko Vitez podsjetio je na glumca Mladena Crnobrnju Gumbeka (1939.-2000.), po čijem su nadimku nazvani Dani i kazao da je bio dobri duh i imao karizmu. Nije imao završenu dramsku akademiju, ali je bio razlog zbog kojeg je publika dolazila u kazalište.

Kazao je kako mu se u jednom trenutku Gumbek požalio da ga je jedan režiser "počeo režirati", tj. tražiti od njega da drugačije govori, drži ruke i slično. "Dvadeset godina publika dolazi zbog mene, a ne zbog njegove režije", rekao je Gumbek Vitezu. Podsjetio je i na njegove fraze koje se i danas ponavljaju u narodu poput "sem gladen".

Gumbekove dane otvorit će Histrionova praizvedba Ivana-Gorana Viteza "Sastavljamo Vladu!" s glumcima Markom Hergešićem i Bogdanom Ilićem.

Formiranju Vlade "imanentne nacionalnom biću" u kojem postoje Ministarstvo korupcije, Ministarstvo odgode i slična, suprotstavlja se državni vrhovnik. Ivan-Goran Vitez kazao je da se u okršaju dvojice klaunova razvija predstava o kulturi svađe svojstvene hrvatskim prilikama.

Festival će zatvoriti praizvedba predstave "Arsen + Vitez iliti Što je glumac bez slobode" Zlatka Viteza, koja je sentimentalno prisjećanje na dugogodišnju suradnju Arsena Dedića (1938.-2015.) s Histrionima.

U okviru Gumbekovih dana bit će odigrane predstave "Cabaret Zagrepčanke i statičar" Ivana Lea Leme u produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, "Seks & glad/doktor za one stvari" Tarika Filipovića i Nine Skorup u produkciji Fiji grupe iz Zagreba, te "Beba" Ljubomira Kerekeša u produkciji Kerekesh teatra iz Varaždina.

Na programu su i "Bam cabaret" Daniila Harmsa u produkciji Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba, "Bijeg u Delenec" Damira Horvata u produkciji UO Canta! Iz Zagreba i "#Trending" Mirana Kurspahića i Rone Žulj u produkciji Rebel teatra iz Zagreba.

U Gumbekove dane uvrštene su i predstave "Tko tu koga? Zona pansiona" Borne Vujčića i Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, "Sloboština Barbie" Maše Kolanović i UO Punctum i Kunst Teatra iz Zagreba, te "Dobar, loš, mrtav 2: pakao" Pavla Vrkljana te Kunst teatra i Kazališne družine Kufer iz Zagreba.

Posljednje su na rasporedu predstave "Studentica" Dorotee Šušak i Divan teatra iz Zagreba, "Seks u braku i po danu i po mraku" Rade Vukotić i Umjetničke radionice Prizor iz Beograda, te "Kaj je ljubav?" Adama Končića i skupine autora u produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.