desinić

Večeras počinje 21. Tabor Film Festival

06.07.2023 u 14:16

Bionic
Reading

Povijesno-kulturni prostor Dvora Veliki Tabor u Desiniću od večeras će još jednom biti obogaćen umjetničkom - prije svega filmskom, ali i pratećom glazbenom te likovnom notom

Ova četverodnevna kulturna manifestacija u svom 21. izdanju započet će u 19 sati ugodnim zvucima akustične gitare Brune Mičetića na koje će se nadovezati izložba o legendama dvora Veliki Tabor u svijetu filma čiji su autori osnovnoškolci Krapinsko-zagorske županije, ali i ostatka Hrvatske. Izložbu, ali i sam 21. Tabor Film Festival otvorit će župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar.

Okupljene će pozdraviti i Renata Dečman, voditeljica Dvora Veliki Tabor koja će predstaviti predstojeći izložbeni i radionički program te filmski selektor Ivan Ramljak. Uvodnu cjelinu prije samog otvorenja zaokružit će pozdravni govor ravnatelja HAVC-a Christophera Marcicha.

Uoči prikazivanja filmova prve skupine međunarodne konkurencije, prisutni će imati priliku uživati u koncertu Hollywood Film Music Quarteta te kratkom predstavljanju filmova prošlogodišnjih pobjednika Festivala te ovogodišnjih članova žirija: Šimuna Šituma i Kitha Deligera.

Filmski program započet će u 21:30, a pod skupnim nazivom 'Dragi ja' naći će se raznovrsni filmski žanrovi i stilovi ujedinjeni oko teme sebstva kroz posredno, ali i neposredno propitivanje bitka i crta osobnosti u nastojanju definiranja identiteta i čimbenika koji ga oblikuju.

U konkurenciji je 'Draga ja', animirani film indijske redateljice Suchane Saha koji govori o ženi u potrazi za samom sobom tijekom koje se susreće s traumama iz prošlosti i sadašnjim nesigurnostima. Sličnom perspektivom bavi se i eksperimentalni film 'Kvadrirajte krug' finske autorice Hanne Hovitie, a donosi priču o kružnom putovanju jedne osobe u (ne)poznati svemir i u samu sebe, u potrazi za osjećajem pripadnosti. U režiji Camille Authouart animirani film 'Veliki luk' bavi se istraživanjem nepoznatog u poznatom prostoru kroz radnju crtanja na vrhu stepenica Grande Archea. Užim slučajem proučavanja bavi se njemačka fikcija 'Ljudska priroda' Mónice Lima, a središnji je osjećaj čežnja za osnutkom obitelji osporena osjećaj neizvjesnosti.

Što se događa na jednom od najizoliranijih mjesta na svijetu u periodu od 90 godina, otkriva kamera redovnika postavljena 1932. godine, a grčki redatelj Neritan Zinxhiria u eksperimentalnom filmu 'Svjetlost od svjetlosti' rekonstruira i dokumentira pronađene snimke. Posljednji u ovoj skupini, eksperimentalni je film irskog redatelja Adriana Duncana inspiriran Robertom Prosinečkim po kojem je nazvan 'Prosinečki', a govori o vremenu diktature Bena Alija kada jedan čovjek biva otet, mučen i ubijen, te nestaje bez traga, a trideset godina kasnije vraća se kako bi s nama porazgovarao.

Tabor Film Festival traje od 6. do 9. srpnja, a festivalske ulaznice moguće je kupiti izravno na blagajni prilikom dolaska.