kraljevica

Oskarovac Gabriele Salvatores snima film na brodu Galeb

06.07.2023 u 10:13

Bionic
Reading

Poznati talijanski redatelj i dobitnik Oscara Gabriele Salvatores snima novi film radnog naziva 'Napulj - New York' na brodu Galeb, koji se preuređuje u kraljevičkom brodogradilištu Dalmont, pa je projekt u srijedu predstavljen novinarima

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo da su Salvatores i produkcijske kuće odabrale brod Galeb za snimanje filma. 'To je velika promocija ne samo za Rijeku i Primorsko-goransku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku', ustvrdio je Filipović. Još jednom se pokazuje da je Hrvatska jedna od najpoželjnijih destinacija na karti filmskih setova, naglasio je.

'Ovo je ujedno sjajna prilika da se stopi zanimljiva i burna povijest broda Galeb s njegovom budućnošću u kojoj će postati muzej. Radovi napreduju svojom dinamikom, ovo snimanje ih je malo omelo, ali će benefiti snimanja filma biti ogromni', rekao je Filipović. Prema procjenama Hrvatskog audiovizualnog centra, izravno i neizravno će se u Hrvatskoj za snimanje filma 'Napulj - New York' utrošiti više od milijun eura.

Federico Poillucci iz talijanske produkcijske kuće Paco Cinematografica istaknuo je da su scenarij izvorno napisali slavni Federico Fellini i Tulio Pinelli, ali taj film Fellini nije uspio realizirati. Ova produkcijska kuća otkupila je scenarij, a Salvatores ga je prilagodio. Riječ je o dvoje djece koja se 1949. godine u ratom razrušenom Napulju ilegalno ukrcavaju na prekooceanski brod da bi došli u New York k sestri jednoga od njih.

Poillucci je istaknuo da Fellini nikad nije bio u New Yorku te je taj grad predstavio onirički, očima djece. U ovom filmu taj će se efekt postići lokacijama u Rijeci i Trstu koje će 'glumiti' New York. Naime, film se, osim na brodu Galeb, snima pokraj nekadašnjih skladišta na Žabici u središtu Rijeke. Sniman je i u Trstu, Napulju i Rimu.

  • +13
Konferencija za medije na Galebu Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Danijel Pek iz hrvatske produkcijske kuće Antitalent, koja obavlja servisne poslove, ustvrdio je da je ovo vrlo bitan projekt za Hrvatsku i njezinu filmsku produkciju. Salvatores je u Hrvatskoj, na Pagu i u Zatonu, već snimao 2018. godine, te je očito da se ovdje osjeća dobro, rekao je. Pek je istaknuo da ovaj film nije u sustavu poticaja, odnosno ne sufinancira se u Hrvatskoj, tako da je sve utrošeno zarada. U snimanju sudjeluje tridesetak hrvatskih filmskih radnika, uglavnom s područja Rijeke i PGŽ kao i oko 250 statista. 

'U Hrvatskoj se snima četiri tjedna, snimanje završava 15. srpnja te počinje postprodukcija pa se nadamo da će film biti u kinima sljedećeg ljeta', rekao je Pek.

Marko Filipović je na pitanje o razvoju projekta uređenja broda Galeb odgovorio da radovi traju dulje od očekivanog, zbog pandemije covida, problema u dobavi materijala i problemima unutar brodogradilišta. Obavljaju se dvije skupine radova, jedna s cijenom od osam milijuna eura, a druga s oko 800 tisuća eura, a obje su na oko 90 posto dovršenosti. 'Brod bi se trebao do kraja godine privezati uz Molo longo, uskoro se otvara natječaj za zakup komercijalnog dijela, a priprema se i stalni postav muzeja', rekao je Filipović.